Суд у Нідерландах зобов’язав Росію виплатити компенсацію у 50 млрд дол колишнім акціонерам ЮКОСа

Суд у Нідерландах зобов’язав Росію виплатити компенсацію у 50 млрд дол колишнім акціонерам ЮКОСа

20.02.20 09:31 0 746
Апеляційний суд Гааги в Нідерландах відновив розпорядження міжнародної арбітражної колегії до Росії виплатити компенсацію в розмірі 50 мільярдів доларів акціонерам колишнього російського нафтового гіганта «ЮКОС», в тому числі російському магнату у вигнанні Михайлові Ходорковському.

Рішення про компенсацію ще в 2014 році виніс Постійний арбітражний суд в Гаазі, але два роки по тому місцевий суд в Нідерландах скасував його.

Акціонери звернулися в Міжнародний арбітраж майже 15 років тому щодо тиску на компанію з метою довести її до банкрутства і усунути керівництво.

Тепер після рішення Апеляційного суду Росія може оскаржити, звернувшись до Верховного суду Нідерландів.

Одна з найбільших російських компаній «ЮКОС» була заснована бізнесменом Михайлом Ходорковським, який був засуджений за «фінансові злочини» в Росії.

Справа ЮКОСа почалась у 2003 році, коли в Росії заарештували його керівника Михайла Ходорковського. Ходорковський і його прихильники заявляли, що звинувачення проти нього були сплановані Кремлем, щоб покарати за непокору президентові Володимиру Путіну.

Згодом російська держава через аукціон продала основний актив ЮКОСа, оголосила компанію банкрутом. Після арешту в 2003 році Ходорковський провів десять років у в'язниці, потім був помилуваний Путіним, і покинув Росії. Його діловий партнер Платон Лебедєв провів понад 10 років у в'язниці і був звільнений в січні 2014 року. Європейський суд з прав людини постановив, що Ходорковському і Лебедєву відмовили в праві на справедливий судовий розгляд.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Тернополі лунатиме ...
Наступна новина: «Об’єднані емоціями»: ...

КОМЕНТАРІ