Переговори про мир у Лівії перервані після обстрілу порту в Тріполі

Переговори про мир у Лівії перервані після обстрілу порту в Тріполі

20.02.20 10:19 0 644
Лівійський уряд національної згоди на чолі з Фаїзом Сараджем у вівторок оголосило про припинення своєї участі в переговорах у Женеві щодо мирного врегулювання конфлікту в країні – після того, як війська так званої Лівійської національної армії генерала Халіфи Хафтара обстріляли порт столиці країни Тріполі.

Уряд Сараджа, який контролює Тріполі, визнаний міжнародним співтовариством. Війська Хафтара заявили, що метою обстрілу порту було турецьке судно, яке нібито перевозило зброю в обхід міжнародного ембарго. Потім, однак, оголосили, що стріляли по складу зброї на березі. Повідомляється про загибель трьох людей. Уряд Сараджа заявив, що внаслідок обстрілу дивом не постраждали танкери з паливом.

У Лівії йде громадянська війна. Головні сторони конфлікту – визнане ООН Уряд національної злагоди Фаїза Сараджа в Тріполі і тимчасовий кабінет Абдалли Абдуррахмана ат-Тані в Тобруке за підтримки генерала Халіфи Хафтара. Хафтар навчався в Москві, він громадянин США. Він був одним з головних наближених колишнього диктатора країни Муаммара Каддафі, але потім виявився в опозиції до нього.

Його армію підтримують російські найманці з так званої Приватної військової компанії Вагнера. Крім того, він користується озброєнням радянського виробництва, частина з якого – наприклад, літаки Су-27, неможливо було купити без схвалення Росії, зазначав бюлетень Intelligence online.

Росія свою участь в лівійській громадянській війні заперечує. Міністерство оборони про загибель військовослужбовців в Лівії не повідомляло.

З 12 січня в Лівії оголошене перемир'я, яке спричинило затишшя в боях та авіаударах. Водночас ситуація залишається напруженою.

12 лютого Рада безпеки Організації Об'єднаних Націй ухвалила резолюцію про «тривале припинення вогню» в Лівії.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ