Редуктор: що потрібно знати?

Редуктор: що потрібно знати?

20.02.20 23:55 0 2494

Редуктор — це механізм, який частіше за інших використовується в машинобудуванні. Він передає крутний момент між черв'ячними та зубчастими передачами. В результаті вал виконуючого пристрою обертається з необхідною швидкістю та зусиллям. У промисловості застосовуються різні види даних пристроїв, а Їх механізми відрізняються технічними характеристиками та конструкцією.

Конструкція редуктора

Незалежно від типу редуктора, кожен виріб має корпус, в який поміщені елементи, які передають крутний момент:

  • вали;
  • шестерні;
  • зубчасті колеса;
  • циліндри й т. д.

У пристрій можуть бути поміщені додаткові елементи для охолодження або змащення конструкції. Механізми використовують в приводах обладнання, де потрібна передача і значне посилення моменту сили. Вони дозволяють збільшити передане зусилля та зменшити кутову швидкість.

Один з плюсів застосування редукторів — це зміна швидкості обертання і величини моменту сили вихідного вала шляхом перемикання передачі. Щоб це стало можливим, в корпус вироби поміщають систему перемикання ступенів і певну кількість передач з різними передавальними числами. Такий підхід зменшує знос устаткування.

Часто у вироби встановлюють прямі вали, що повторюють форму тіл обертання. На них впливають зовнішні та консольні навантаження, зусилля від подолання зачеплення. Валовий крутний момент визначається редукторним блоком моментом або моментом сили приводу. Консольне навантаження залежить від способу з'єднання редукторного пристрою з двигуном, типу зусилля на вал.

Види редукторів

При класифікації пристроїв враховують їх технічні характеристики та конструкцію. До основних типів редукторів відносять:

  1. Одноступеневі та багатоступеневі циліндричні моделі. Відрізняються вони паралельним розміщенням осей вхідного та вихідного валів.
  2. Конічні, конічно-циліндричні моделі. Осі валів у таких механізмів пересічені.
  3. Черв'ячні. Осі валів перехрещені в просторі.
  4. Комбіновані моделі. Вони поєднують особливості перерахованих типів.

Найбільш поширеними є черв'ячний та циліндричний редуктори, тому далі ми розглянемо їх більш детально.

Черв'ячний тип редукторів

До цієї категорії відносяться черв'ячні та черв'ячно-циліндричні механізми. Головний тип передачі в них, як випливає з назви, — черв'ячний (раніше його називали зубчато-гвинтовим). Момент сили передається при зачепленні зубчастого колеса та трапецеїдального гвинта (черв'яка). У промисловості часто використовують 3 види черв'ячних редукторів:

  • однозахідні;
  • двозахідні;
  • чотирьохзахідні.

Найзначніший плюс застосування редукторів черв'ячного виду — висока ефективність. Їх встановлюють в обладнання, в якому великий момент сили, а кутова швидкість маленька. Основним рушійним елементом механізму є трапецеїдальний гвинт. Він починає рухатися при обертанні вихідного вала.

Циліндричний тип редукторів

Циліндричні редуктори застосовують частіше за інших в промисловості. Їх встановлюють в вантажопідіймальні механізми, металорізальні верстати та іншому високопродуктивному обладнанні. Циліндричні пристрої можна встановити вертикально або горизонтально. До плюсів можна віднести великий діапазон потужностей, що робить ці вироби універсальними. Класифікують їх по:

  1. дистанції між вхідним і вихідним валом — паралельні, співвісні;
  2. кількості ступенів — одна, дві, багатоступеневі;
  3. способом монтажу — горизонтальний, вертикальний.

При виробництві за індивідуальним замовлю механізм можуть оснастити додатковими фланцями, лапками та іншими елементами.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ