Ця стаття буде корисна тим, хто хоче зайнятися крафтовим виноробством, або як це називає законодавець – малим виробництвом виноробної продукції.
Малими виноробними виробництвами є такі виробництва, які здійснюють виробництво і розлив вин виноградних, плодово-ягідних та/або напоїв медових, у яких, при цьому:
- сукупний річний об’єм виробництва не перевищує сто тисяч літрів;
- використовуються виноматеріали виключно власного виробництва;
- при виробництві і розливі не додається спирт.
Для того, щоб отримати ліцензію, виробнику необхідно зареєструвати декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства. Дана декларація подається до територіального органу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів за місцезнаходженням потужностей виробництва.
Для заповнення декларації відповідності треба вказати дані про:
- суб’єкта виноробства, а саме ідентифікаційний код, повну і скорочену назву, місцезнаходження, включаючи адресу потужностей і засоби зв’язку;
- земельні ділянки, а саме документальне підтвердження речових прав на ці ділянки та інформацію про загальну площу земельних ділянок;
- бджолосімей, які розміщені на даних ділянках;
- вирощувані культури із зазначенням площі вирощування кожної із них;
- наявність і кількість цехів, ангарів, підвалів та документальне підтвердження речових прав на них;
- наявність і кількість обладнання для виробництва і розливу вин і напоїв та документальне підтвердження речових прав на таке обладнання;
- лабораторію, яка оцінює якість і безпечність вин і напоїв. Така лабораторія може як знаходитися у власності, так і здійснювати перевірку на підставі договору з суб’єктом малого виноробства. Можливість не мати лабораторію у власності значно здешевлює ведення бізнесу.
Більш детально на сайті:
https://ogp.ua/uk/dozvoli-na-diyalnist/deklaratsiia-dlia-kraftovoho-vynorobstva
Крафтові винороби мають перевагу у порівнянні з іншими виробниками алкогольних напоїв. Ця перевага полягає в тому, що декларація відповідності замінює собою більш обтяжливу процедуру атестації виробництва.
Юристи компанії OGP повідомляють про нюанси щодо акцизного податку, які можуть значно посприяти крафтовим виробникам. Так, звичайне вино та зброджені напої з міцністю нижче 15% оподатковується за ставкою 1 копійка за літр, а яблучний і грушовий сидр – за ставкою 1 грн. 6 коп. за літр. Напої, міцність яких нижча за 8,5%, не підлягають акцизному маркуванню.
Отримання ліцензії на виробництво виноробної продукції з продукції власного виробництва дозволяє займатися оптовим продажем, не отримуючи окрему ліцензію. Дана можливість значно економить час і кошти, адже у випадку, якби таку ліцензію необхідно було отримувати окремо, річна плата становила б півмільйона гривень.
Підготовлено юристами OGP.UA