У містах України вшановують пам’ять жертв депортації чеченців та інгушів

У містах України вшановують пам’ять жертв депортації чеченців та інгушів

25.02.20 10:28 0 547
23 лютого у туристично-інформаційному центрі Запоріжжя відбувся захід, присвячений річниці депортації радянською владою чеченців та інгушів.

Зокрема організатори презентували портрет «козака» авторства художника 19 сторіччя чеченського походження Петра Захарова-Чеченця, чий творчий доробок зазнав забуття внаслідок радянської політики щодо чеченців.

«23 лютого – день депортації чеченців, інгушів. Їх депортували до Середньої Азії, де народився, наприклад, (президент республіки Ічкерія Джохар – ред.) Дудаєв. Ми хочемо нагадати не лише про те, що була депортація, а й про 1990-і роки 20 сторіччя, хочемо нагадати про 19 сторіччя, про Шаміля (лідер національно-визвольного руху на Кавказі у добу Кавказької війни 1817-1864 років – ред.), який чинив опір російській експансіоністській політиці. Хочемо нагадати, хто власне вбив батьків цього художника – це російський генерал Єрмолов. І будемо робити це через мистецтво», – розповів представник Національного заповідника «Хортиця» В'ячеслав Зайцев.

Читайте також: «Cусіди прийшли грабувати», «повернулися і односельці за тиждень мазанку збудували» – історії розкуркулених родів?

Петро Захаров-Чеченець – єдиний професійний художник-чеченець 19 сторіччя. У 1819 році його малюком знайшли російські солдати на території аулу Дади-юрт, знищеного російськими військами за наказом генерала Олексія Єрмолова під час Кавказької війни. Дитину віддали на виховання козаку Захару Недоносову, а згодом його взяв на виховання до свої родини сам генерал Єрмолов. Художник в якості вільного слухача закінчив Петербурзьку академію мистецтв. Свої роботи підписував як «Захаров з чеченців», «Захаров-Чеченець» та «Захаров-Дадаюртський».

«Ми знаємо багато трагедій, про які говорять, як той же Холокост. Але історія Дади-юрта, Кавказької війни, така, що там вижили лише ті, хто не опинився на території того поселення. Було знищено сто відсотків населення. Один з тих, хто вижив – цей хлопчик, якого потім назвали Захаровим. У Грозному шанували його як діяча (культури – ред.). Була галерея його імені, від якої каміння на камінні не залишили, яку знищили як весь Грозний. Трагізм в чому? Бюст Єрмолова стояв в центрі Грозного практично поки не розвалився СРСР. Його пробували зносити, але його або відновлювали, або огороджували парканом. В 1991 році лише з появою Джохара Дудаєва він був прибраний звідти», – поділився під час заходу представник чеченської діаспори Запоріжжя на ім'я Малік.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Вибори в Ірані: ...
Наступна новина: В Тернополі відбувся ...

КОМЕНТАРІ