Вибори в Ірані: консерватори перемагають у столиці за рекордно низької явки

Вибори в Ірані: консерватори перемагають у столиці за рекордно низької явки

25.02.20 10:12 0 504
Консервативні кандидати отримали всі 30 місць у парламенті від столиці Тегерану, заявляють представники влади Ірану 23 лютого. Всього в парламенті Ірану 290 місць.

Як передає державний мовник, найбільше голосів отримав колишній мер Тегерану Мохаммад Багер Калібаф. За припущеннями, що саме Калібаф – командувач авіацією та член «Корпусу вартових ісламської революції» – стане наступним спікером парламенту Ірану.

Читайте також: В Ірані вважають недемократичними санкції США проти іранських урядовців через вибори?

Ці результати разюче відрізняються від голосування 2016 року, коли всі 30 місць депутатів від столиці дісталися поміркованим кандидатам.

У округах, де жоден кандидат не набрав 20% голосів, другий тур пройде у квітні.?

За даними явки, оприлюдненими 23 лютого, участь у виборах взяла рекордно низька кількість виборців. Як заявив міністр внутрішніх справ Абдульреза Фазлі, на виборчі дільниці прийшли 42,6% від тих, хто має право голосувати. Це найнижчий показник з 1979 року, коли Ісламська революція призвела до повалення влади шаха в країні.

Фазлі звинуватив у низькій явці погану погоду, катастрофу українського «Боїнга», збитого Тегераном, спалах коронавірусу та інші несприятливі умови.

Читайте також: Вибори в Ірані: хто не проголосує, «піде до пекла»?

Верховний лідер Ірану Аятолла Алі Хаменеї звинуватив у низькій явці «ворожу пропаганду».

Чимало активістів в Ірані, в тому числі політичні в'язні, закликали бойкотувати вибори через блокування поміркованих кандидатів та прихильників реформ від участі.

Міністерство внутрішніх справ Ірану повідомляло, що з передвиборчих перегонів зняли 9 тисяч кандидатів.

У 2016 році блок реформістів та поміркованих політиків отримав 41% мандатів у парламенті, консерватори мали 29%, ще 28% місць дісталися незалежним кандидатам.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Відбір на Євробачення. ...
Наступна новина: У містах України вшановують ...

КОМЕНТАРІ