У Дніпрі встановили ймовірне місце розташування загубленої могили Олександра Поля

У Дніпрі встановили ймовірне місце розташування загубленої могили Олександра Поля

26.02.20 12:51 0 580
У Дніпрі встановили ймовірне місце розташування загубленої могили Олександра Поля – відомого громадського й культурного діяча, підприємця XIX сторіччя, першого почесного громадянина міста. Про це у вівторок повідомив директор комунального «Етнографічні парки Дніпра» Дмитро Каюк.

Досі місце його поховання вважалось загубленим.

«Могилу втратили, хоч як це парадоксально звучить. За радянських часів, як записано в документах, Поль як поміщик-підприємець нічого корисного для трудящого народу не зробив. Ситуація змінилась наприкінці 80-х років, тоді почались дослідження його персоналії й почали висуватись версії, де він похований», – сказав Дмитро Каюк.

За даними істориків, Олександра Поля було поховано в склепі під Лазарівською церквою. Це – територія колишнього Севастопольського цвинтаря в центральному районі міста (зараз це парк). За радянської влади церкву та цвинтар знищили.

Досі вважалось, що залишки Лазарівської церкви, а відповідно й могили Поля знаходяться під насипним курганом, отож про розкопки не йшлося. Однак дніпровський краєзнавець Артем Костюк провів власне дослідження: наклав німецький аерознімок Люфтваффе від 1944 року на існуючі мапи й визначив, що місце знаходження церкви дещо інше – південніше кургану.

«Той факт, що 1944-го року не було дерев і рослинності, допоміг знайти власне саму церкву. Координати церкви й усіх об'єктів визначені точно, до метра. Знайти останки – лише питання часу», – сказав Артем Костюк.

Розкопки на місці, де, за попередніми даними, перебувають останки Олександра Поля, розпочнуться в травні. Опісля планується низка експертиз, зокрема, антропологічна.

Олександр Поль (1832–1890) – український дослідник-археолог, краєзнавець, підприємець, меценат, активний громадський діяч, 15 років віддав детальному вивченню залізних руд Кривого Рогу і доведенню їхнього промислового значення. У рамках декомунізації його іменем був названий один із проспектів Дніпра.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ