Папір і дитяча творчість

Папір і дитяча творчість

05.03.20 18:14 0 3539

Папір — це найпопулярніший та самий доступний матеріал для дитячих виробів. Однорічні малюки рвуть і мнуть його, розвиваючи дрібну моторику, дошкільнята із задоволенням роблять з неї аплікації, а діти шкільного віку та навіть дорослі нерідко захоплюються орігамі або квіллінг — мистецтво скручування паперу (до речі, як правильно це робити ви можете переглянути тут). Крім того, з паперу склеюють всілякі фігурки, роблять іграшки, її використовують для пап'є-маше або створення листівок. А хіба можна уявити собі новорічні свята без вирізаних сніжинок і склеєних дитячими руками гірлянд? І, звичайно, кожен хоча б раз зробив паперовий літачок, кораблик або журавлика.

Переваги паперу як матеріалу для творчості:

  • Різноманітність. Використовувати можна кольоровий, двосторонній, гофрований, дизайнерський, найтонший цигарковий папір, а також щільний картон, листи різної фактури, готові стрічки для квілінгу.
  • Доступність. Більшість видів паперу коштують недорого і продаються в будь-якому магазині канцтоварів.
  • Користь для дитини. Створення виробів сприяє розвитку дрібної моторики, фантазії, просторової уяви у дітей.
  • Більшість виробів з паперу можна зробити досить швидко. Дитина відразу бачить результат своєї праці та отримує позитивні емоції від процесу творчості.

Діти люблять створювати з паперу найрізноманітніші вироби. Але для того, щоб процес творчості приносив їм максимум задоволення, дорослі повинні, в першу чергу, орієнтуватися на вік дитини, а також її вподобання.

Які ж варіанти паперової творчості можна запропонувати дітям різного віку?

  • 6-7 років. Дошкільнята вже із задоволенням вирізають прості елементи для аплікацій самостійно. Їх вже можна вчити поводитися з ножицями та робити об'ємні зображення. Дуже поширені вироби з паперу в дитячому саду — дітки 5-6 років готують для батьків листівки до свят, складають прості гірлянди, склеюють з окремих елементів квіти або інші фігурки.
  • 8-9 років. Дуже важливо не забувати про творчість в молодшому шкільному віці. У цей період дитина повинна мати можливість висловитися і відволіктися від нових турбот. Папір для дітей 8-9 років стає будівельним матеріалом, з якого роблять об'ємні фігури та іграшки. З мінімальною допомогою дорослого молодший школяр може зробити вертушку, скласти літачок або спробувати свої сили в модульному орігамі.
  • 9-11 років. Діти цього віку дуже люблять займатися орігамі, роблячи — журавлики, жаби та, звичайно, літачки. Прості фігурки вони зможуть робити самі, за інструкцією, а для більш складних потрібна допомога батьків.

Правила роботи з папером й інструментами

Для виробів, які діти робитиме своїми руками або за допомогою дорослих, можуть знадобитися:

  1. Клей ПВА чи клейкий олівець. Дітям при створенні аплікацій зручніше працювати з клейким олівцем — він не розтікається і швидко з'єднує деталі. ПВА використовують, якщо необхідно домогтися високої міцності склеювання, а наносять його за допомогою пензлика.
  2. Ножиці. Дітям краще вибрати спеціальні ножиці із закругленими кінцями. Батьки повинні пояснити дитині правила роботи з ножицями, показати, як їх потрібно тримати та використовувати.
  3. Олівці. Олівцем можна намітити лінію розрізу або домалювати на паперовій фігурці відсутні елементи. Крім того, олівці використовують для скручування паперу або створення об'ємних деталей.
  4. Лінійка. За допомогою лінійки визначають необхідні розміри окремих елементів, а також згинають лист і розривають його.

Головне правило безпеки, яке повинна запам'ятати дитина:

З інструментами в руках не можна переходити, а тим більше, перебігати з місця на місце.

Дітей потрібно поступово вчити особливостям поводження з папером — пояснювати, як краще скласти тонкий лист або картон, показувати, як можна вирізати фігуру по контуру, прищеплювати навички акуратної роботи. Після закінчення роботи всі інструменти необхідно прибирати в недоступне для малюків місце.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Попередня новина: Переваги та недоліки ...
Наступна новина: Теплові насоси для опалення ...

КОМЕНТАРІ