Перемир’я в Сирії: спокій після спалаху боїв

Перемир’я в Сирії: спокій після спалаху боїв

07.03.20 14:59 0 1894
Спостерігачі й активісти повідомляють про «відносний спокій» у провінції Ідліб у Сирії, де опівночі за місцевим часом набуло чинності перемир'я, після спалаху бойових дій перед самим цим терміном.

Зокрема, Сирійське бюро спостереження за правами людини, що працює в Британії, але має інформаторів на місцях подій у Сирії, повідомляє, що перші години доби 6 березня на головних фронтах в Ідлібі були спокійними. Також один із активістів, що живе в місті Ідліб, сказав німецькому агентству «Дойче прессе-аґентур», що на всіх фронтах навколо міста ситуація була спокійна.

Але незадовго до настання півночі Сирійське бюро повідомляло, що російські літаки завдали повітряного удару по сільській місцевості в провінції Ідліб і по територіях поблизу міста Хама, а союзні Росії сили сирійського режиму обстріляли ці ж місцевості з артилерії. За цим повідомленням, унаслідок обстрілів на захід від міста Саракеб загинули двоє турецьких військових.

Уже вранці 6 березня Міністерство оборони Туреччини повідомило, що його бойові безпілотники «нейтралізували» 21 сирійського урядового військового в перебігу ударів протягом кількох годин перед настанням перемир'я, щоб помститися за загибель своїх військових.

5 березня за результатами шестигодинних переговорів у Москві президенти Росії Володимир Путін і Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган оголосили, що домовилися про припинення вогню в провінції Ідліб на північному заході Сирії, де останнім часом стався спалах бойових дій.

За умовами перемир'я, сторони мають лишатися на лінії фронту, що склалася нині, а вздовж шосе М4, що проходить у провінції Ідліб приблизно з заходу на схід до міста Саракеб, має бути створена 12-кілометрова завширшки зона безпеки, яку з 15 березня почнуть спільно патрулювати турецькі й російські війська.

Після переговорів Путін висловив сподівання, що нова домовленість «стане доброю основою для того, щоб покласти край бойовим діям у зоні деескалації в Ідлібі і стражданням цивільного населення».

Ердоган, зі свого боку, наголосив, що Туреччина «залишає за собою право відповісти з усією силою на будь-який напад» сирійських урядових сил.

У провінції Ідліб і частині сусідньої Алеппо, що трохи східніше, лишилися останні території, які ще утримують повстанці проти влади президента Сирії Башара аль-Асада. Частину цих повстанців підтримує Туреччина, натомість Асада підтримує Росія. Попереднє перемир'я в Ідлібі, про яке домовлялися раніше, не втрималося; Москва й Анкара звинуватили одне одного в його зриві. Попередніми тижнями становище там різко напружилося, коли Туреччина почала завдавати прямих ударів по силах Асада, які перед тим пішли в наступ на повстанців. Анкара прагне витіснити їх назад на лінії, що були домовлені з Москвою ще 2018 року. Але Туреччина й Росія намагаються уникати прямої конфронтації між собою.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Туреччина відправить ...
Наступна новина: ВООЗ: «марно ...

КОМЕНТАРІ