Новий голова Мінфіну заявив про плани щодо співпраці з МВФ

Новий голова Мінфіну заявив про плани щодо співпраці з МВФ

07.03.20 10:46 0 588
Новий міністр фінансів України Ігор Уманський на зустрічі з постійним представником Міжнародного валютного фонду в Україні Йостою Люнґманом заявив про плани співпраці з МВФ.

За його словами, нова програма розширеного фінансування МВФ, про яку нині тривають переговори, важливі для підтримання фінансової стабільності і реалізації структурних реформ в Україні, що є пріоритетом діяльності уряду. «Ми продовжуємо спільно з нашими колегами з МВФ активну роботу для початку програми», – сказав міністр.

Він також запропонував організувати найближчим часом зустріч керівництва уряду з керівництвом МВФ у Вашингтоні з метою обговорення подальшої співпраці, повідомила пресова служба Мінфіну.

До співпраці з МВФ і узгодження з фондом програми необхідних реформ також закликають Київ його міжнародні партнери.

Зокрема, у США Державний департамент закликав новий уряд України «засвідчити свою подальшу прихильність до реформ просуванням у кроках, критично необхідних для подальшого розвитку країни, включно зі зміцненням верховенства права і боротьбою з корупцією», і наголосив: «Найсильніший сигнал, який Україна може подати про те, що вона залишається вірною своєму курсові реформ, – це домовитися про нову програму МВФ».

4 березня Верховна Рада України з подачі президента Володимира Зеленського відправила у відставку прем'єр-міністра Олексія Гончарука і весь його уряд, призначила новим прем'єром Дениса Шмигаля і затвердила склад його нового уряду. Міністром фінансів у ньому став Ігор Уманський, який раніше вже бував першим заступником і виконувачем обов'язків голови Мінфіну.

Шмигаль уже запевнив, що його уряд продовжить співпрацю з Міжнародним валютним фондом.

Ідеться про нову трирічну програму розширеного фінансування для України на загальну суму понад 5,5 мільярда доларів. Вона має замінити попередню програму «стенд-бай» на 3,9 мільярда доларів, якої Київ так і не виконав – Україна змогла отримати лише єдиний її транш в 1,4 мільярда доларів іще у грудні 2018 року.

МВФ попередньо підтримав нову програму кредитування для України на технічному рівні, але її надання обумовлено поступом Києва в реформах. Серед передумов – також ухвалення спеціального закону, що гарантував би неповернення націоналізованих банків колишнім власникам і відшкодування ними витрат на порятунок таких банків, здійснених коштом платників податків.

Розмови про цю нову програму точаться з вересня-листопада 2019 року. Відтоді відбулося вже кілька зустрічей і раундів переговорів представників МВФ і України. Щоразу МВФ за підсумками видавав заяви в формально оптимістичному тоні, але щоразу в них ішлося про необхідність подальших дискусій.

Терміни укладення угоди про нову програму наразі лишаються невизначеними. Тим часом Київ сподівався було укласти її і отримати за нею перші 2 мільярди доларів іще 2019 року.

Укладення цієї угоди з МВФ є також передумовою для отримання макрофінансової допомоги від Європейського союзу на суму в 500 мільйонів євро.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Діти тернопільських ...
Наступна новина: На Тернопільщині ...

КОМЕНТАРІ