МАГАТЕ вимагає від Ірану доступу на ядерні об’єкти

МАГАТЕ вимагає від Ірану доступу на ядерні об’єкти

11.03.20 12:48 0 2191
Голова Міжнародного агентства з атомної енергії вимагає від Ірану припинити блокувати доступ інспекторів агентства до трьох можливих ядерних об'єктів.

Як заявив керівник МАГАТЕ Рафаель Ґроссі на засіданні ради директорів агентства у Відні, Іран «мусить співпрацювати з МАГАТЕ негайно і повністю».

Співпраця Тегерану має також означати «надання негайного допуску до об'єктів, які визначає МАГАТЕ», наголосив він.

Після засідання, виступаючи перед журналістами, Ґроссі додав: «Це справа серйозна».

Він також відкинув твердження Ірану, що прагнення МАГАТЕ дослідити ті об'єкти, мовляв, ґрунтується на сфабрикованій інформації, яку надав Ізраїль – країна, яку Тегеран має серед своїх головних ворогів. Таким твердженням дипломатична місія Ірану в Відні обґрунтовувала минулого тижня заборону інспекторам МАГАТЕ відвідати ті об'єкти й натомість заявила про готовність до «політичного діалогу» з агентством із цього питання.

Як наголосив Ґроссі, МАГАТЕ просить про доступ тільки на підставі інформації, яку агентство перевірило ретельно і з науковим підходом. За його словами, МАГАТЕ ніколи не приймає ніякої інформації просто на віру. «Нам потрібен доступ», а не «політичні переговори», додав він.

Іще в лютому керівник МАГАТЕ заявляв, що Тегеран відмовляється дати відповідь про три об'єкти, де могли використовуватися чи зберігатися ядерні матеріали перед тим, як Ірану 2015 року уклав зі світовими державами угоду про скорочення своєї ядерної програми. Без співпраці Тегерану, казав тоді Ґроссі, МАГАТЕ не зможе підтвердити, чи Іран задекларував усі свої ядерні матеріали.

Так звана ядерна угода, укладена 2015 року, передбачала полегшення санкцій проти Тегерану в обмін на обмеження ядерної діяльності Ірану. Документ підписали п'ять постійних членів Ради безпеки ООН, Німеччина і Європейський союз, але США вийшли з угоди 2018 року, звинувативши Іран у порушенні її «духу» й повернули свої санкції, а також запровадили нові. Інші учасники угоди, навпаки, підтверджували, що Іран продовжував виконувати угоду.

Зокрема, європейські учасники угоди – Франція, Велика Британія й Німеччина – заявили про відданість домовленостям. Але Тегеран неодноразово вимагав від них зробити більше, щоб зменшити вплив американських санкцій. На знак протесту проти їхньої, як вважає Тегеран, бездіяльності Іран також відійшов від дотримання окремих пунктів угоди, активізувавши свою ядерну програму.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Лідери ЄС проведуть ...
Наступна новина: Суд у Росії визначив дату ...

КОМЕНТАРІ