5 головних порад щодо вибору стоматологічної установки

5 головних порад щодо вибору стоматологічної установки

12.03.20 14:15 0 3877

Що для вас найважливіше при виборі стоматологічної установки? Якою установкою користуєтеся наразі? Чи влаштовує вона вас? Яким виробникам віддаєте перевагу? Якщо ви в пошуку ідеальної установки, тоді цей пост для вас.

Увага! Дана стаття поверхнево вивчає питання стоматологічних установок. Якщо ви стоматолог і хочете постійно підвищувати свою кваліфікацію, відвідайте навчальний центр Dental Expert у Києві. Кращі викладачі щотижня проводять вебінари на важливі теми для сучасних дантистів.

Порада № 1. Вивчаємо оснащення блоку лікаря

За способом розташування інструментарію модуль лікаря буває двох видів:

  1. З верхньою подачею. Відрізняється зручним механізмом повернення інструментів в початкове положення, однак багатьом незручний через обмеження довжини рукава.
  2. З нижньою подачею. Дає стоматолога більше свободи рухів, при цьому є ризик падіння предметів з гнізда.

По розташуванню блоки підрозділяються на стаціонарні та підкатні. Останній більше підходить ортодонтії для розміщення спеціальних інструментів, а також хірургам - для можливості підійти до пацієнта з будь-якого боку.

Оптимальна кількість інструментів на блоці - 5-6. У мінімальний набір для терапевтичних робіт входять:

  • пустер (водоповітряний пістолет);
  • один або два турбінних наконечників;
  • мікромотор;
  • вільне гніздо для додаткових інструментів - наприклад, скалера або лампи полімеризації.

Додаткові рукава скорочують тимчасові витрати на маніпуляції, але варто враховувати: чим більше інструментів в блоці, тим вище його ціна. Тому слід відразу визначитися, які роботи будуть проводитися на придбаній установці і вибрати зручний набір для конкретного фахівця.

Порада № 2. Робимо блок асистента зручним і функціональним

Якщо грамотно обладнати цю частину установки, лікарю не доведеться відволікатися: асистент зможе швидко виконати свої обов'язки і забезпечити максимально ефективні робочі умови.

Стандартний модуль складається з магістралей пилососа і слюновідсоса, пістолета «вода-повітря», іноді - лампи полімеризації. Ще можна встановити скалер, окреме висвітлення, пульт керування положенням крісла пацієнта.

Також невід'ємною частиною, розташованої поруч з модулем асистента, є гідроблок. Зупинимося на ньому докладніше.

Порада № 3. Вибираємо гідроблок

За принципом роботи гідроблок буває двох видів:

  1. Ежекторний. Функціонує за допомогою гідродинаміки, відрізняється порівняно невисокою ціною. До мінусів відноситься велика витрата потужності компресора і необхідність підключення водяного насоса через трубопровід.
  2. Вакуумний. За допомогою вакуумної помпи відбувається розрядження повітря, потужності вистачає навіть при інтенсивній роботі слюновідсоса і пилососа. Через ці позитивних якостей коштує дорожче. Недолік - необхідність установки сепаратора для відділення суспензій, який досить складний в обслуговуванні.

Одна з ключових функцій вакуумного гідроблока - аспіраційна система для усунення з порожнини рота пацієнта рідин і пилу від обробки твердих матеріалів.

При повітряно-потокової або ежекторній аспірації вакуум створюється потоком повітря, який під високим тиском проходить через невеликий отвір. Використовується в недорогих установках з індивідуальними системами відсмоктування.

Вакуумна аспірація буває двох видів:

  1. Суха - широко застосовується і в індивідуальних, і в централізованих системах. В цьому випадку вакуум створюється вентилятором і потужним електричним мотором.
  2. Волога - як правило, застосовується хірургами і гігієністами. Вакуум утворюється за допомогою водопровідної води і турбіни, що приводиться в дію електромотором. Швидко евакуює великі обсяги крові і піни, однак для насоса потрібно з'єднання з централізованими системами відсмоктування.

З боку пацієнта в гідроблоці розташовані плювальниця і стакан для ополіскування. Поворотні керамічні чаші вважаються найбільш гігієнічними і зручними, а скляні нерухомі - менш практичні і справедливо коштують дешевше.

У дорогих установках передбачений автоматичний ополіскувач, який включається відразу після того, як пацієнт сплюне. Може регулюватися за часом дії і потужності потоку води. Деякі моделі також оснащені таймером ополіскування чаші плювальниці і заповнення склянки.

Додатково гідроблок може володіти корисними опціями, які також впливають на кінцеву ціну обладнання. До них відносяться:

  • збірник твердих частинок;
  • сепаратор амальгами;
  • підігрів води та повітря;
  • система для очищення аспіраційних шлангів;
  • знезараження води і системи подачі фізрозчину.

Порада № 4. Не забуваємо про комфорт пацієнта: визначаємося з кріслом

Оптимальний варіант повинен забезпечити пацієнту комфортне перебування і не перешкоджати роботі лікаря. Характеризується такими параметрами:

  • Механізм підняття. Електромеханічні вважаються найбільш надійними, при поломці у лікаря залишається можливість відрегулювати крісло вручну. У гідравлічних є ризик протікання масла з циліндра, але в плані роботи вони набагато зручніше за рахунок плавного і безшумного ходу. Гарною характеристикою крісла вважається можливість подвійної артикуляції і прийняття кількох положень.
  • Матеріал оббивки. У дорогих моделей вона міцна, не ковзає, стійка до механічних пошкоджень, добре витримує регулярний контакт з дезінфікуючими засобами. Щоб пацієнт не відчував дискомфорту під час тривалих процедур, рекомендується вибирати крісла з м'якою анатомічної оббивкою з наповнювачем, пристосовується до форми тіла.
  • Підголівник. Поворотні мають більшу вартістю, ніж стаціонарні, при цьому їх зручно регулювати під конкретного пацієнта. Ергономічні підголовники дозволяють обертати головою по поздовжній осі тіла і виконувати зручний нахил.
  • Підлокітник. Оптимальний варіант - поворотні ліво- і правосторонні моделі, які в будь-який момент легко демонтувати. Варто враховувати, що деякі стоматологічні установки несумісні з поворотним підлокітником з-за довгої плювальниці або положення стаціонарного водяного блоку.

Зовнішній вигляд крісла хоч і не має визначального значення при виборі, але теж важливий. Привабливий дизайн здатний дати пацієнту відчуття безпеки, комфорту і довіри до якості проведених робіт.

Порада № 5. Визначаємося з особливими функціями

Додатково стоматологічна установка може оснащуватися наступними можливостями:

  • Портативний електромотор, який збільшує кількість оборотів до 4000 в хвилину, що особливо актуально в ортопедії. Механізм, який контролює роботу мікромотора. Наприклад, функція Giromatic забезпечує зниження оборотів до 60 одиниць в хвилину і реверсивний рух в імпульсному режимі з можливістю зміни кута.
  • Скалер. Ефективний помічник для широкого спектру робіт - наприклад очищення емалі, протезів, коронок, підготовки до установки конструкцій та ендодонтичного лікування. Якщо не використовується автономний варіант, можна дооснастити установку портативною моделлю.
  • Система візуалізації. Дозволяє наочно продемонструвати пацієнтові фото і відео з інтраоральної камери, рентгенівські знімки, зображення з мікроскопа. Монітор встановлюється на кронштейн і при необхідності може повертатися.
  • Багатофункціональні педалі. Багатоклавішні варіанти керують не тільки кріслом, але і швидкістю роботи інструментів, плювальницею і ін. Такі моделі зручні при використанні установки для великого числа маніпуляцій, так як здатні спростити роботу і знизити тимчасові витрати на процедуру.
  • Опції світильника. Наприклад, управління яскравістю за допомогою жестів, кількість світлодіодів, особливі напрямки повороту кронштейна. Також до додаткових опцій відносяться: автоматична продувка інструментів, підсвічування інструментів, обладнання для зниження температури приладів і ін.

Висновки

Дорогі моделі істотно підвищують швидкість роботи і якість обслуговування в клініці, а в майбутньому не доведеться витрачатися на придбання додаткових елементів. При цьому недоцільно купувати багатофункціональну установку і не використовувати весь її потенціал.

Якщо вибір припав на базову модель, слід попередньо уточнити, чи можливо подальше дооснащення. Ми рекомендуємо вибирати обладнання від відомих виробників.

Компанії пропонують стоматологічні установки в різних цінових сегментах, тому навіть при обмеженому бюджеті можна підібрати гідний варіант.

Також слід заздалегідь дізнатися інформацію про наявність сервісних центрів: в разі непередбачених ситуацій обслуговування і сервісні центри завжди повинні бути доступні в короткі терміни.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Наступна новина: Міжкімнатні двері - як ...

КОМЕНТАРІ