У хлібопекарському виробництві основним показником якості всіх типів і видів борошна є його сорт. Його визначають за кількістю готового продукту одержуваного після розмелювання 100 кг зерна. Цю величину виражають у відсотковому співвідношенні. Чим нижчий сорт зерна, тим більший вихід борошна.
Пшеничне борошно можна розділити на п'ять видів:
- Борошно крупчатка. У нього білий або кремовий колір з жовтуватим відтінком, зольність - 0,60, а вміст клейковини — не менше 30 %. Розмір крупинок 0,16-0,20 мм. Крупчатку використовують для поліпшення пористості додаючи в опару дріжджового тіста.
- Борошно вищого сорту. Колір у нього білий або білий з кремовим відтінком, зольність - 0,55, а вміст клейковини — не менше 28 %. Виготовляється воно з внутрішньої частини зерна, без оболонки. До речі, придбати борошно вищого сорту можна тут. Воно широко використовують в хлібобулочному і кондитерському виробництві. Всі борошняні вироби вищого сорту випікають саме з такого виду. Вищий сорт використовують для приготування дріжджового, листкового, пісочного тіста, а також у виробництві здобних виробів. Ще цей вид використовують додаючи в соуси та кондитерські креми.
- Борошно першого сорту. Колір у нього білий або білий з жовтуватим відтінком, зольність - 0,75, вміст клейковини — не менше 30 %. Використовується при виготовленні не здобних виробів: пирогів, булочок, млинчиків, локшини. Також перший сорт додають в тісто для отримання сіруватого відтінку м'якушки виробу.
- Борошно другого сорту. Воно відрізняється від вищезгаданих сортів особливим коричневим відтінком, такий колір продукт має через високий вміст висівок. Цей вид підходить для виробництва хлібобулочних виробів, білого хліба, пряників, а також печива.
- Обойне або по іншому цільнозернове борошно. Його отримують з м'яких сортів всіх видів пшениці, шляхом подрібнення неочищеного зерна. Відсоток виходу готового продукту з коричневим відтінком не менше 9 6%. Частинки більші та не однорідні за розмірами. Вміст висівок найвищий, у 2 рази вище ніж в борошні 2-го сорту. Обойне борошно зберігає у своїй структурі безліч корисних речовин, вітамінів, мінералів і амінокислот. Основна область застосування — випічка столових сортів хліба. Саме з такого виду, древні людини готували свій перший хліб.
Автор: головний редактор УкрЗахідІнформ
.
Попередня новина: Переваги кредиту готівкою
Наступна новина: Переваги ювелірних виробів ...