Який принтер для офісу краще: МФУ,струменевий або лазерний?

Який принтер для офісу краще: МФУ,струменевий або лазерний?

19.03.20 18:44 0 2475

Попри те, що багато компаній вже перейшли на електронний документообіг, завжди буде потрібно роздрукувати той або інший документ. Тому принтери залишаються як і раніше однією з важливих речей в офісному житті. Друкуючий пристрій, підібраний під потреби компанії, може заощадити час і гроші, а також підвищити ефективність работи. Тим не менше, часто буває досить важко зрозуміти, який принтер підійде краще. На ринку офісної техніки представлена  величезна кількість струменевих і лазерних принтерів, МФУ і далеко не завжди ясно, чим вони відрізняються один від одного. Далі, ми більш детально поговоримо про те, як підібрати оптимальний варіант для офісу. Ну а розповість нам про це співробітник інтернет-магазину http://www.ua.averoprint.com/, в якому безпосередньо можна придати якісний принтер для офісу та витратні матеріали для нього.

Основні види принтерів

Принтери різняться за способом нанесення фарби на папір, точніше за механізмом, який використовується для цього, і за додатковими функціями, які може виконувати пристрій. Наприклад, в принтера може бути вбудований модуль Wi-Fi або Bluetooth, USB або інфрачервоний порт та ін. Спробуємо розібратися в усьому різноманіття техніки та пояснити принцип роботи кожного виду друкуючого пристрою і на що це впливає.

Струменеві принтери

Такий принтер підходить для використання як в офісі, так і вдома. Він недорогий і не поступається за якістю друку лазерному принтера. Принцип роботи струминного принтера полягає в тому, що матриця друкуючої головкою переносить точково зображення на папір. Матриця являє собою набір тонких сопел, через які чорнило під тиском виштовхуються з матриці та потрапляє на папір.

Резервуар з фарбою може бути з'єднаний з друкуючою головкою всередині принтера, тоді при його заміні потрібно міняти і саму головку, або бути поєднаним з картриджем, в такому випадку буде досить замінити тільки картридж. Швидкість друку принтера з вбудованою друкуючою головкою і резервуаром з фарбою значно збільшується і може досягати 60 аркушів за хвилину. В струменевих принтерах виділяють кілька способів нанесення чорнила:

  1. Термічний метод. В даному випадку фарба нагрівається до 500 - 650 0 C під впливом електричного струму. В ході нагрівання утворюються чорнильні бульбашки та збільшується тиск в резервуарі з фарбою, потім відбудеться видавлювання крапель чорнила через сопла на папір. Для такого методу подачі чорнила краще використовувати фарбу на водній основі, щоб уникнути випадкового займання чорнила.
  2. П'єзоелектричний метод. В даному випадку за допомогою п'єзокристала та діафрагми, що знаходиться між нагрівальним елементом і резервуаром з фарбою, під дією електрики відбувається видавлювання чорнила. Пластина вигинається під дією нагрітого п'єзокристала і тисне на резервуар з чорнилом, яке надходить на папір через сопла. Після цього, діафрагма вигинається в іншу сторону і захоплює зайві бризки, щоб не зіпсувати зображення на папері. П'єзоелектричний метод добре підходить для друку фотографій, бо в результаті картинка виходить більш чіткою і яскравою і швидкість друку вища, в порівнянні з термічним методом.

Струменеві принтери підходять для застосування в невеликих офісах, де не потрібен постійний друк у великих обсягах і для домашнього використання.

З плюсів струменевих пристроїв можна відзначити:

  • невисоку вартість самого устаткування;
  • висока якість друку.

З мінусів:

  • дорогі витратні матеріали (одного картриджа в струменевих принтерах вистачає приблизно на друк 200 листів, а заміна або заправка картриджа обійдеться досить дорого);
  • чорнила в картриджах швидко висихають, якщо не користуватися принтером регулярно, хоча б друкувати по 2-3 аркуші в тиждень.

Лазерні принтери

Лазерний принтер підходить для частого використання та друку в великих об'єм. Такого виду принтери забезпечують високу швидкість друку, при цьому вартість друкованого аркуша нижче, ніж у струменевих принтерів.

В конструкції лазерного принтера передбачена наявність спеціального світлочутливого фотобарабана. Відбиток зображення відбувається шляхом подачі лазерного променя на фотобарабан, до якого "прилипає" тонер зі спеціальним порошком. Замість рідких чорнила в лазерних принтерах знаходиться сухий порошок, який запікається в процесі друку під температурою 200 0 C. Завдяки такому способу друку зображення на папері виходить стійким до вологи, фарба вбирається безпосередньо в лист, тим самим захищаючи відбиток на папері від стирання та вицвітання.

При виборі лазерного принтера, варто врахувати, той факт, що передача кольору у нього не така точна, як у струменевого принтера. Якщо принтер потрібен для друку документів, звітів та зображень, для яких не важлива точність передачі відтінків, то лазерний друкуючий пристрій буде ідеальним варіантом. Одного картриджа для лазерного принтера вистачає приблизно на друк 2000 аркушів.

З плюсів лазерного принтера можна відзначити:

  • високу швидкість друку;
  • економічність в використанні (рідше потрібно заправка, ніж для струменевих);
  • фарба не висихає, навіть якщо довгий час не користуватися пристроєм;
  • висока якість друкованого аркуша.

З мінусів:

  • ціна на лазерні принтери значно вища, ніж на струменеві (при цьому різниця у вартості окупається за рахунок ціни на витратні матеріали).

При виборі лазерного принтера варто звернути увагу на об'єм пам'яті пристрою. Для чорно-білого друку достатньо 4-8 Мб, а для кольорового потрібно від 32 Мб.

МФУ: що це таке?

МФУ, або багатофункціональний пристрій, включає в себе принтер, сканер, факс і ксерокс одночасно. МФУ потрібні в основному у великих офісах, де великий обсяг друку та важлива швидкість друку і копіювання документів.

За типом друку багатофункціональні пристрої ділять на дві категорії - струменеві та лазерні. Принцип роботи у кожного з них схожий зі струменевим або лазерним принтером. Лазерний МФУ підходить для використання в офісі, струменевий - ні, тому що не розрахований на великий об'єм друку.

Різні моделі МФУ відрізняються по додаткових опціях пристрою. Наприклад, підтримкою Wi-Fi або Ethernet.

Переваги МФУ очевидні:

  • По-перше, економія місця в офісі. В одному пристрої включена вся необхідна офісна техніка.
  • По-друге, досить невелика ціна. Якщо купувати окремо кожен пристрій (принтер, сканер, ксерокс), це обійдеться набагато дорожче.

Але є і неочевидні мінуси:

  • при поломці одного якогось компонента, сканера або принтера, пристрій повністю виявляється в неробочому стані, що може паралізувати роботу офісу в цілому.

Тому важливо стежити за офісною технікою, особливо МФУ: вчасно міняти витратні матеріали, проводити чистку та не допускати попадання сторонніх предметів всередину пристрою.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Попередня новина: Інженерна сантехніка та ...
Наступна новина: Чи законні букмекерські ...

КОМЕНТАРІ