Нацбанк повідомив,на що очікує від МВФ та інших донорів

Нацбанк повідомив,на що очікує від МВФ та інших донорів

22.03.20 13:20 0 861
Національний банк України повідомив, на яку підтримку очікує від Міжнародного валютного фонду й інших міжнародних донорів.

Як сказав під час онлайн-брифінгу голова НБУ Яків Смолій, Україна, зокрема, очікує отримати фінансування за однією з двох програм боротьби з коронавірусом, що їх має МВФ.

Крім того, сказав він, Україна продовжує й переговори з МВФ про програму розширеного фінансування. За словами керівника Нацбанку, Україна практично виконала свої зобов'язання за цією програмою, і в НБУ очікують, що Верховна Рада ухвалить два закони, які ще лишилися з передумов надання програми.

Крім того, сказав Смолій, в МВФ розраховують і на підтримку таких донорів, як Світовий банк чи Європейська комісія.

За словами голови Нацбанку, більшу частину отриманого таким чином фінансування спрямують до державного бюджету, щоб покрити його дефіцит, а також на поповнення золотовалютних резервів.

Агентство «Ройтерз» звернуло увагу, що угоди про фінансування від МВФ, як правило, не передбачають дозволу спрямовувати отримані кошти безпосередньо до держбюджету – ці кошти мають іти на підтримку валютних резервів центральних банків.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявляв 11 березня, що розраховує виконати дві з загалом восьми вимог МВФ, які лишилися не виконаними, «протягом двох, максимум трьох тижнів». 18 березня він заявив, що переговори з МВФ просуваються вперед і що Україна сподівається на позитивний результат «найближчим часом».

Кошти за програмою розширеного фінансування від МВФ, яка була в принципі узгоджена минулого року, мали б скласти загалом 5,5 мільярдів доларів за три роки, але вона обумовлена здійсненням певних реформ і кроків із боку України; Київ досі не виконав усіх цих вимог.

Нова трирічна програма розширеного фінансування для України від МВФ на загальну суму понад 5,5 мільярдів доларів має замінити попередню програму «стенд-бай» на 3,9 мільярда доларів, якої Київ так і не виконав – Україна змогла отримати лише єдиний її транш в 1,4 мільярда доларів іще в грудні 2018 року.

МВФ попередньо підтримав нову програму кредитування для України на технічному рівні, але її надання обумовлено поступом Києва в реформах. Серед передумов, які ще не виконані, – також ухвалення спеціального закону, що гарантував би неповернення націоналізованих банків колишнім власникам і відшкодування ними витрат на порятунок таких банків, здійснених коштом платників податків.

Розмови про цю нову програму точаться з вересня-листопада 2019 року. Відтоді відбулося вже кілька зустрічей і раундів переговорів представників МВФ і України. Щоразу МВФ за підсумками видавав заяви в формально оптимістичному тоні, але щоразу в них ішлося про необхідність подальших дискусій.

Терміни укладення угоди про нову програму наразі лишаються невизначеними. Тим часом Київ сподівався було укласти її і отримати за нею перші 2 мільярди доларів іще 2019 року.

Укладення цієї угоди з МВФ є також передумовою для отримання макрофінансової допомоги від Європейської комісії на суму в 500 мільйонів євро.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Акриловая автоэмаль: что ...
Наступна новина: Голова НСТУ припускає,що ...

КОМЕНТАРІ