У Міносвіти розповіли,як просувається запуск виробництва українських тест-систем для діагностики COVID-19

У Міносвіти розповіли,як просувається запуск виробництва українських тест-систем для діагностики COVID-19

26.03.20 13:16 0 1106
Перший заступник міністра освіти і науки Юрій Полюхович після відвідин Інституту молекулярної біології та генетики НАН України розповів, як просувається запуск процесу виготовлення українських тест-систем для діагностики COVID-19.

«Головна проблема, на якій треба зосередитися найближчий час, – це запуск масштабного виготовлення українських тест-систем для діагностики COVID-19. за дорученням прем'єр-міністра разом з віце-прем'єр-міністром Вадимом Пристайком відвідали Інститут молекулярної біології та генетики НАН, де поспілкувалися з керівництвом та вченими. Вони розповіли, що зараз в Інституті розроблена, виготовлена і повністю готова до використання «Тест-система для діагностики коронавірусу COVID-19» на основі кількісної полімерної реакції (ПЛР). Система пройшла реєстрацію, підтверджена її точність і специфічність на рівні 99,9%. Собівартість однієї реакції на цьому тесті – 250 гривень, тоді як закордонні аналоги коштують 370-450 гривень. Наразі Інститут отримав 350 тисяч гривень від держави і виготовив перші партії тестів на 600 аналізів, які передані в Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ та Центр громадського здоров'я МОЗ», – повідомив Полюхович у фейсбуці.

Він зазначив, що менш ніж за тиждень науковці можуть зробити набори на 10 тисяч вимірювань, а за 10-12 днів - на 50 тисяч.

«Головне, що для цього потрібно – кошти. Ми повинні інвестувати в нашу науку та забезпечити ефективний захист українців. Масштабне виготовлення та використання тест-систем також дозволить нам бути незалежними від іноземних виробників, заощадити на вартості систем та їхній доставці, швидко виробляти необхідну кількість систем залежно від епідеміологічної ситуації. Ще одна проблема: за словами науковців, вірус сильно мутує. Це також потрібно враховувати під час виготовлення тест-систем», – розповів посадовець.

За його словами, Інститут молекулярної біології та генетики створив такий тест, в якому можна досить швидко врахувати процес мутацій.

«Вчені гарантують, що на це потрібен лише день, тоді як в закордонних розробках йдеться про тиждень», – сказав представник Міносвіти. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: В очікуванні літака із тестами на коронавірус. Як зміниться діагностика COVID-19 в Україні?

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ