Митці закликають уряд Шмигаля зберегти видатки на культуру за умов епідемії COVID-19

Митці закликають уряд Шмигаля зберегти видатки на культуру за умов епідемії COVID-19

27.03.20 08:10 0 525
Керівники українських культурних інституцій звернулися до уряду України та прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з листом, у якому закликають зберегти витрати на культуру – попри поширення епідемії коронавірусу й впровадження карантину на території України.

«Просимо дослухатися до пропозицій Українського культурного фонду (УКФ) та Українського інституту книги (УІК) щодо переформатування їхніх програм через виклики, пов'язані з епідемією коронавірусу. Відтак, зберегти фінансування проектів Українським культурним фондом, бюджет якого спрямований в першу чергу на підтримку самих продуцентів культури, і таким чином допомогти їм подолати кризу. Важливо зберегти і сприяти програмам УІК щодо підтримки української книговидавничої галузі, яка досягла значних успіхів упродовж останнього десятиліття. Те саме стосується і виробництва кіно: успіх останніх років був можливим завдяки сталості підтримки через механізми Держкіно, оскільки створення фільму – це багатолітній процес. Різке припинення підтримки знецінить уже зроблені інвестиції (зокрема, співфінансування від міжнародних партнерів), спровокує декваліфікацію і втрату кадрів», – ідеться у зверненні, відкритому для підписання іншими діячами культури.

Станом на вечір 25 березня під документом стоять підписи виконавчої директорки Українського культурного фонду Юлії Федів, директорки «Мистецького Арсеналу» Олесі Островської-Лютої, директорки Українського інституту книги Олександри Коваль, генерального директора Національного центру Олександра Довженка Івана Козленка та генерального директора Українського інституту Володимира Шейка.

Раніше 25 березня депутатка Верховної Ради з владної фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук оприлюднила заяву парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики. В ній ідеться, що «Міністерство фінансів вносить зміни в бюджет, зокрема, урізає фінансування всіх напрямків діяльності Міністерства культури, молоді та спорту. Залишаються лише видатки на утримання – тобто зарплатню».

За даними комітету, фінансування хочуть позбавити, серед інших Держкіно (на 750 мільйонів гривень), Український культурний фонд (на 500 мільйонів гривень), Інститут книги (на 150 мільйонів гривень). «Крім того, витрати на програму «зшивання країни», реставраційні роботи по захисту історико- культурної спадщини, програм інформполітики – на суму понад 500 мільйонів гривень. Невідомо наразі, як уріжуть фінансування спорту», – йдеться у заяві.

Депутати закликають Міністерство фінансів утриматися від прийняття рішень до проведення консультацій. Про реакцію уряду й міністерства на оприлюднені заяви на цей момент інформації немає.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Кличко: через заходи з ...
Наступна новина: Медики Тернополя ...

КОМЕНТАРІ