Мінеральні добрива: що це таке,їх основні переваги

Мінеральні добрива: що це таке,їх основні переваги

27.03.20 10:36 0 2192

Мінеральними добривами називають речовини неорганічного походження, необхідні для живлення рослин. Сфера застосування - сільське господарство, де вони цінуються за доступність, швидкість отримання позитивного ефекту і широкий спектр дії. Далі, ми розглянемо основні переваги та різновиди мінеральних добрив. Ну а розповість нам про це співробітник компанії Террагрейн груп, яка імпортує та реалізує польскі мінеральні добрива в Україні.

Переваги мінеральних добрив:

  • здатні діяти в холодному грунті, в тому числі при мінусовій температурі;
  • діють практично миттєво;
  • легко транспортуються.

Незважаючи на ряд переваг мінеральних добрив, садівники і городники побоюються, що вони здатні шкодити здоров'ю людини. На практиці шкоду здатна нести тільки продукція, яка вирощена з порушенням технології внесення підгодівлі. Якщо враховувати дозування, урожай буде високим, а шкоди - ніякоє. Основне правило - припинити вплив на урожай за 2-3 тижні до зняття бульб, ягід і плодів. Троянди яскравіше цвітуть, яблука стають солодшими, стабільну користь можна отримати відносно будь-яких культур.

Види мінеральних добрив

Вибір найкращого мінерального добрива залежить від призначення, пори року і складу. Продукцію класифікують за складом і методу виробництва.

За складом:

  1. азотні (аміак, аміачна селітра, хлористий калій);
  2. подвійні - азотно-калійні, фосфорно-калійні і азотно-фосфорні (азотофосфат, амофос, нітрат калію, нітрофосфат, аммофосфат);
  3. потрійні - азотно-фосфорно-калійні (діаммофоска, аммофоскі, нітрофоска, азофоска)

За способом виробництва:

  • змішані - виготовляються змішуванням гранул;
  • складно-змішані (комбіновані) - «Кристалін», поліфосфат калію, суперфоска, матефосфат кальцію, поліфосфати амонію та ін.;
  • складні (нітрофос, амофос, нітрофоска, нітрофос, магній-амоній-фосфат).

Як вибрати краще мінеральне добриво?

Комплексні підгодівлі представлені на ринку у великому різноманітті, але не кожну можна віднести до кращих. Найбільш популярні і дієві перевірені на практиці, рекомендовані до застосування, тому потрапляють до рейтингу найпоширеніших, якими можна сміливо керуватися при виборі виробника і продукції.

Найбільш популярними з мінеральної підгодівлі вважають:

  1. Амофос. Містить 12% азоту, 52% фосфору. Пачки з гранулами зручно транспортувати. Речовина швидко розчиняється в воді, підходить до будь-якого грунту. Не містить хлору, нітратів. Підходить в якості основної підгодівлі або для періоду вегетації всіх окультурених рослин. Підвищує стійкість культури, знижує період розвитку і дозрівання.
  2. Діамофоска. Містить 26% фосфору і калію, 10% азоту. Додаткові компоненти - сірка, магній, цинк, залізо, кальцій, кремній, марганець. Суміш гранульована, швидко розчиняється в воді. Підходить для найменш родючих грунтів і може використовуватися всюди, де необхідно підвищити якісні параметри культур. Важливо дотримуватися рекомендовану виробником концентрацію.
  3. Амофоскі. Містить азот, калій і фосфор по 15% кожного. Добавки - магній, сірка. Підходить для різних грунтів. Підвищує опірність культур кліматичних умов, покращує ріст і врожайність. Застосовується при висадці і як основне підживлення.
  4. Нітроамофоска. Містить 10% фосфору, по 11% калію і азоту. Підходить для будь-якого грунту і рослин. Добре розчиняється, але з осадом. Викликає активне зростання культур.
  5. Азофоска. Включає 16% фосфору й азоту, калію, а також 2% сірки. Гранули вносяться в сухому вигляді восени, в розчиненому - влітку.

Перераховані комплексні склади ефективніше органічних речовин, тому вимагають чіткого дотримання зазначених виробником норм, щоб не погіршити склад земель і не спалити рослини.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ