Євродепутати закликають органи ЄС протидіяти дезінформації Росії та Китаю щодо пандемії

Євродепутати закликають органи ЄС протидіяти дезінформації Росії та Китаю щодо пандемії

31.03.20 14:31 0 1094
Кілька депутатів Європарламенту надіслали листа лідерам інституцій Євросоюзу з проханням вжити заходів у відповідь на кампанії Росії та Китаю з дезінформації щодо коронавірусної пандемії.

Лист, доступ до якого отримало Радіо Свобода, датований 27 березня. Його автори просять президентку Європейської комісії Урсулу фон дер Ляйєн, президента Європейської ради Шарля Мішеля та очільника зовнішньополітичної служби Жозепа Борреля «негайно запропонувати сконцентрований план дій перед обличчям використання поточної кризи країнами з ворожими геополітичними амбіціями».

Листа підписали 39 члени Європейського парламенту.

Читайте також: Україна намагається спростовувати фейкові новини про коронавірус – світова преса?

«Ми серйозно стривожені поточними спробами з дезінформації та пропаганди, до яких вдаються зокрема Китай та Росія. Більшості з нас – тих, хто спостерігає за ситуацією – очевидно, що відбуваються спроби підважити Євросоюз та посіяти недовіру сереж місцевого населення та серед європейських сусідів щодо ЄС, його демократичних цінностей та інституцій», – зазначають депутати.

Натомість вони вимагають «більш ефективної допомоги всім країнам-членам», особливо найбільш ураженим – Італії, Іспанії, деяким регіонам Франції.

«Такі заходи можуть виходити за межі фінансових інструментів та можуть включати більш відчутну та видиму допомогу, на кшталт імпорту обладнання та кваліфікованого персоналу, розміщення хворих пацієнтів», – припускають підписанти. ?

Вони також закликають розробити стратегію комунікацій та прозорості, аби привернути увагу до такої допомоги, протидіяти дезінформації та дати громадянам ЄС сигнал про незмінність солідарності між ними.

Читайте також: Британія створила особливий відділ для протидії дезінформації з Росії щодо коронавірусу?

Минулого тижня голова Європейської служби зовнішніх справ Жозеп Боррель заявив про «глобальну битву наративів, в якій розрахунок часу є вирішальним фактором».

«Китай агресивно проштовхує меседж, що, на відміну від США, він є надійним та відповідальним партнером. У цій битві наративів ми також бачили спроби дискредитувати Євросоюз та, в деяких випадках, стигматизувати європейців, наче всі вони – носії вірусу», – заявив він.

Підконтрольна Європейській службі зовнішніх справ група East StratCom Task Force, згідно з документом, зібрала 80 випадків пов'язаної з коронавірусом дезінформацї у своїй публічній базі даних з 22 січня і дійшла висновку, що до цього причетні прокремлівські ресурси. Водночас фахівці вважають, що ці ресурси не генерують дезінформацію самі, а лише поширюють теорії, що походять із Китаю, Ірану та праворадикальних груп США.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Уряд уточнив прогноз на ...

КОМЕНТАРІ