В чому полягає небезпека пластикових відходів?

В чому полягає небезпека пластикових відходів?

03.04.20 19:08 0 4737

Зберігання та утилізація сміття є однією з найважливіших проблем сучасності, це досить складний та багатогранний процес. Щодня мільйони наших земляків відправляють свої відходи в сміттєві баки, після чого продукти життєдіяльності транспортують в спеціально відведені для цього місця. Наприклад, одні лише жителі Санкт-Петербурга щороку виробляють близько 8 млн. м³ відходів, і одним з найнебезпечніших видів з їх числа є пластик. Про нього і піде мова далі. Ну а розповість нам про це співробітник компанії Hexland, яка займається будівництвом островів із переробленого пластика.

Для справки:

Компанія HEXLAND з Нідерландів придумала, мабуть, краще рішення питання реєстрації офшорних зон. Вони просто побудували свій острів з пластика в нейтральних водах і оголосили його незалежною територією. Хлопці онлайн всього два місяці, але за цей час встигли наробити шуму по всьому світу. У лютому була відкрита інвестиційна платформа Hexland, а в середині березня онлайн-банк Hexbank, в якому залучені інвестиції успішно почали множити на русі криптовалют. Приватні інвестиції перевалили за $ 35,000,000 і, схоже, це тільки початок.

Деякі факти, що стосуються відходів з пластика

Загальновідомо, що матеріал, створений природою, після використання розкладається та повертається в природний колообіг. Саме за таким принципом і живуть люди сьогодні, купуючи товар і після його використання відправляючи відходи у відведений для цих цілей місце. Однак виробники пакувальних товарів, що випускаються з використанням інноваційних технологій, значною мірою ускладнюють цей процес.

Пластикова упаковка здатна зберігати свіжість продуктів дуже довгий час, що є важливою перевагою для сучасного споживача. Матеріали з полімерів і пластику міцно увійшли в наше життя, наприклад, на одну людину тільки пластикового посуду в рік припадає до 88 кілограмів. Викидаючи матеріал такого роду на смітник, ми наносимо величезної шкоди навколишньому середовищу за цілою низкою причин:

  • у звичайних умовах процес розкладання паперу становить від 2 до 5 місяців;
  • сигаретні недопалки розкладаються довше — від 1 до 12 років;
  • ще довше зберігаються поліетиленові пакети — від 10 до 20 років;
  • що стосується пластика, то він не розкладається зовсім.

Матеріал з пластика є справжнім лихом для природи. Наприклад, зі світового океану щорічно витягають тонни таких відходів, в них плутаються тварини, а 95 % морських птахів живуть зі шматками пластику в животі. У 2013 році в однієї птиці, яка загинула в Бельгії, знайшли близько півтори тисячі шматочків пластику, який потрапляв до неї разом з іншою їжею.

Морські тварини постійно поглинають величезну кількість пластику, що призводить до хвороб, погіршення якості потомства та передчасної загибелі. Ніхто достеменно не знає, які мутації це може викликати. Згідно ООН, щорічно мільйон птахів, що живуть на морі, гинуть від цього, адже вони часто приймають такі відходи за живі організми.

Черепахам пластик може нагадувати медузу, але якщо вона проковтне його, фатального порушення системи стравоходу не уникнути — тварина просто вмирає. Остання великомасштабна «чистка» океану пройшла у 2008 році та була організована екологічними волонтерами, які знайшли в пластиковому смітті не менше тисячі загиблих тварин. Причому 80 % відходів такого роду потрапляють в воду не з кораблів, а з суші.

Чим небезпечний пластик?

Складно уявити, але якщо вже зараз серйозно не зайнятися цим питанням, вже через 10 років площа забруднення може подвоїтися. Ситуація вкрай складна, адже повноцінна чистка океану неможлива. Спалювання пластика — також вкрай небезпечна витівка, адже випаровування від нього потрапляють в атмосферу і завдають шкоди як природі, так і людині. Вихід тут один — вторинне використання відходів і поступова відмова людства від пластикової упаковки.

Як зберегти природу?

Крім вторинного перероблення становище може врятувати роздільне зберігання відходів. Налагодження виробництва водо- та біорозкладуваних матеріалів — інший важливий крок на цьому шляху. Деякі фахівці пропонують ввести плату за використання пластикової упаковки, підвищити вартість товарів, що мають таку шкідливу для природи оболонку.

Внести свій посильний внесок у загальну справу збереження природи можна вже сьогодні - для цього достатньо не смітити на природі та в громадських місцях, скоротити використання пластика та брати в магазин один і той же пакет кілька разів, а не купувати новий. Земля є нашим спільним домом і ніхто, крім нас, про неї не подбає.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Попередня новина: Що означають Шарми на ...
Наступна новина: Что нужно учитывать при ...

КОМЕНТАРІ