Тономерти: основні різновиди

Тономерти: основні різновиди

06.04.20 12:35 0 2761

Контролювати рівень артеріального тиску потрібно всім — від малого до великого. Але особливо важливо регулярно вимірювати тиск людям після сорока років, бо вони найбільше схильні до хвороб серця. Для вимірювання тиску використовується спеціальний прилад — тонометр. Далі, ми розглянемо його основні різновиди.

Види тонометрів

У сучасному світі різноманітність пристроїв для вимірювання тиску дозволяє кожному вибрати зручний для себе вид тонометра. Прилади для вимірювання артеріального тиску бувають:

  • Механічні. Вони вважаються найточнішими. Такі тонометри працюють з прямою участю людини. Це означає, що показання приладу можуть мати певну похибку. Якість вимірювання безпосередньо залежить від людських чинників, а саме від гостроти слуху та зору. Тому такий тонометр буде не дуже зручним для людей похилого віку. Механічні тонометри укомплектовані манжетою, грушею для накачування повітря, і стетоскопом.
  • Напівавтоматичні. Ці тонометри практично нічим не відрізняються від механічних, окрім як способом накачування повітря всередину манжети. У такому типі приладу накачування повітря відбувається без фізичної участі людини.
  • Електронні. Вони працюють незалежно від того, наскільки у людини хороший слух або зір, і єдиною причиною в отриманні неточних показань може бути недотримання правил використання приладу. Ще однією причиною отримання неправильних показань може стати яскраво виражена форма та стадія аритмії. Такий тип тонометра не рекомендується використовувати людям похилого віку, оскільки у них не досить чітка пульсація, і з віком їх судини втрачають свою еластичність.
  • Автоматичні. Ці тонометри вважаються найновішими та найзручнішими. Їх використання не вимагає сторонньої допомоги. Користуватися таким приладом дуже легко. Все, що потрібно, це: надіти манжету на плече, натиснути на кнопку і чекати, коли результат з'явиться на дисплеї приладу. Такі моделі можуть працювати як від електричної мережі, так і від батарейки, тому їх можна брати з собою в подорож, або використовувати в місцях без можливості підключення до електромережі. До речі, такий прилад буде зручний ще й тим, що всі значення зроблених вимірів зберігаються в пам'яті приладу. Це значно полегшує процедуру контролю за рівнем артеріального тиску.

Особливості вимірювання тиску на зап'ясті

Тонометр на зап'ястя — це найсучасніший тип автоматичного приладу (до речі, придбати його можна в інтернет-магазині https://medico.in.ua/catalog/zapyastnye-tonometers/). Такий тип тонометрів працює за аналогічним принципом, як і всі інші. Манжета наповнюється повітрям, в цей час ділянка артерії стискається. За рахунок кровотоку в манжеті збільшується тиск. В цей час прилад відчуває коливання від тиску, потім результат виводиться на дисплей. Такий тонометр визначає не лише рівень артеріального тиску, а й частоту пульсу.

Деякі моделі даного типу мають ряд додаткових функцій. Вони ніяк не впливають на точність роботи пристрою, але можуть бути дуже корисними користувачеві. Точні дані отримуються завдяки надчуттєвому мікропроцесору.

Як користуватися тонометром на зап'ястя?

Необхідно надіти прилад на ліву руку, а потім підняти її на рівень серця. Для отримання результатів не доведеться довго чекати. Приладу потрібно близько 30 секунд для зняття показань. Користувачі таких тонометрів відзначають їх компактність та портативність, а також високу точність вимірювання та наявність вбудованої пам'яті.

Тонометри на зап'ястя зручні для використання людьми похилого віку, адже артеріальний тиск можна виміряти максимально швидко, ну а результати отримуються у зручній формі, що вирішує проблему поганого зору та відсутності сторонньої допомоги для вимірювання тиску у літніх людей).

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ