Під час карантину жителі Тернопільщини отримають соціальні виплати вчасно

Під час карантину жителі Тернопільщини отримають соціальні виплати вчасно

07.04.20 12:35 0 1388
Кошти для виплати державних допомог за квітень 2020 року на Тернопільщину надійшли в повному обсязі – у сумі 120 млн. гривень.

Кошти спрямовані департаментом соціального захисту населення Тернопільської ОДА місцевим управлінням соціального захисту та найближчим часом будуть зараховані на банківські рахунки одержувачів допомог, на відділення Укрпошти для доставлення таких виплат за місцем проживання.

Як роз`яснили у департаменті соціального захисту Тернопільської ОДА, Верховною Радою України 30.03.2020 прийнято Закон України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)” № 540-IX (далі ? Закон), яким, зокрема, внесено зміни до законів України „Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, „Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, „Про державну допомогу сім'ям з дітьми”, „Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям” та „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”.

На період здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, Законом врегульовано, зокрема питання продовження строку виплати державної соціальної допомоги та пенсії, особам яким вона була призначена раніше:

- малозабезпеченим сім'ям без подання необхідних документів, з подальшим проведенням перерахунку розміру виплаченої державної соціальної допомоги на підставі заяви та необхідних документів, поданих після закінчення терміну дії зазначених заходів;

- сім'ям з дітьми протягом встановленого періоду здійснення заходів та один місяць після дати його завершення;

- особам з інвалідністю з дитинства або на дітей з інвалідністю, а також особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю, у випадку пропуску строку переогляду МСЕК та ЛКК про встановлення інвалідності, з подальшим проведенням перерахунку розміру виплаченої державної соціальної допомоги/пенсії на підставі заяви та результатів переогляду особи з інвалідністю або дитини з інвалідністю.

Слід також зазначити, що Законом, на період дії карантину або обмежувальних заходів, та протягом 30 днів з дня його відміни:

- забороняється здійснення перевірок фактичного місця проживання/перебування внутрішньо переміщених осіб при призначенні (відновленні) соціальних виплат;

- комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам приймають рішення про призначення (відновлення) або відмову в призначенні (відновленні) соціальних виплат, без акта обстеження матеріально-побутових умов сім'ї;

- продовжується виплата внутрішньо переміщеним особам соціальних виплат (пенсій (щомісячного довічного грошового утримання), довічних державних стипендій, усіх видів соціальної допомоги та компенсацій, матеріального забезпечення, надання соціальних послуг, субсидій та пільг за рахунок коштів державного бюджету та фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування), призначених до періоду встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).

На виконання вищезазначеного Закону, Мінсоцполітики розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України „Деякі питання надання державної соціальної допомоги” (далі – проект акта), який дасть можливість на відповідний період, здійснювати, зокрема призначення, перерахунок і виплату щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею, тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме, щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

Однією з невідкладних послуг, від яких залежить матеріальний стан громадян є житлова субсидія. В умовах карантину важливо, щоб громадяни могли залишатися вдома, уникнути зайвого ризику і оформити послугу дистанційно.

В рамках заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2020 р. № 247 внесено суттєві зміни до Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 р. № 848

Постановою передбачено 5 основних змін у призначенні субсидій, зокрема:

1. Громадянам, які втратили роботу під час карантину, для розрахунку житлової субсидії враховуватимуть розмір призначеної допомоги по безробіттю без урахування отриманої (раніше) заробітної плати. Для цього громадяни мають стати на облік у службі зайнятості як безробітні. Тобто призначати житлову субсидію громадянам, які були звільнені з роботи в період карантину відповідно до пункту 1 частини першої статті 40 Кодексу законів про працю України і зареєструвалися в службі зайнятості як безробітні, субсидії призначатимуться на підставі заяв про призначення житлових субсидій та інформації центрів зайнятості щодо їх перебування на обліку.

2. Заборонено припинення надання житлових субсидій на період обмежувальних заходів крім обставин, що унеможливлюють надання житлової субсидії, зокрема у разі переїзду домогосподарства в інше житлове приміщення (будинок) або у разі смерті одинокої особи.

3. На період обмежувальних заходів розрахунок житлових субсидій проводитиметься з урахуванням збільшених на 50 % соціальних нормативів. Це пов'язано із вимушеним перебуванням дома та, відповідно, із збільшенням споживання електричної енергії, холодної і гарячої води, водовідведення і природного газу для приготування їжі та підігріву води.

4. Базовий відсоток плати за комунальні послуги, який суттєво впливає на розмір призначених субсидій, не збільшуватиметься з 15% до 20% з 1 травня, як це передбачалося попередньою. (Якби норма запрацювала, розмір субсидій би зменшився, а частина мешканців області втратила б їх взагалі.)

5. Субсидії призначаються до кінця опалювального сезону. Щоб продовжити отримувати субсидію у наступному періоді, громадянам не потрібно звертатися до органів соціального захисту, адже цього року вони призначають її самостійно.

Отже, процедуру призначення субсидій спрощено. На наступний період (неопалювальний сезон 2020 року) її призначатимуть без звернень громадян всім домогосподарствам, які отримували субсидію в опалювальному сезоні 2019-2020 років.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Денісова вимагає від ...

КОМЕНТАРІ