«Джеймстаунський фонд» прокоментував статус «небажаного» в Росії: на діяльність він не вплине

«Джеймстаунський фонд» прокоментував статус «небажаного» в Росії: на діяльність він не вплине

11.04.20 11:44 0 494
Базована у Вашингтоні глобальна дослідницька та аналітична група «Джеймстаунський фонд» не очікує, що статус «небажаної організації» в Росії вплине на її діяльність. Про це йдеться в заяві групи 9 квітня.

Крім того, дослідники не планують зупиняти висвітлення ситуації в регіоні Північного Кавказу.

Президент фонду Ґлен Ховард у заяві нагадав, що його організація не має офісів або співробітників у Росії.

«Відтак, проблема визнання «небажаними» від початку була теоретичною і не вплине на нашу діяльність та подальші повідомлення щодо регіону», – каже Ховард.

Натомість, додав він, внесення фонду до переліку «небажаних організацій» може мимоволі підвищити його помітність та аудиторію.

Читайте також: Білорусь відмовилася видати Росії «свідка Єгови»?

Ховард також звернув увагу на те, що генеральна прокуратура Росії виокремила висвітлення теми черкеської меншини на Північному Кавказі. За словами голови групи, дослідники пишаються своїм «важливим та незрівнянним аналізом черкеського етносу».

8 квітня Генеральна прокуратура Росії визнала «небажаною організацією» американський «Джеймстаунський фонд» (Jamestown Foundation). За висновками відомства, діяльність фонду «загрожує основам конституційного ладу і безпеки» Росії, а його аналітики займаються «розпалюванням етносепаратизму» в національних республіках та пропагандою «відділення деяких територій» від Росії.

Закон про небажані організації був підписаний президентом Росії Володимиром Путіним в травні 2015 року. Небажаною може бути визнана будь-яка неурядова організація, яка, на думку генерального прокурора або його заступника, представляє «загрозу безпеці держави і основам конституційного ладу».

Читайте також: Чубаров: указ Путіна про право на землю спрямований на полегшення колонізації Криму

Після внесення в список небажаних всі відділення організації повинні бути закриті, також заморожуються всі її рахунки. За співпрацю з небажаними організаціями громадянам Росії загрожують штрафи і позбавлення волі до восьми років. У список «небажаних» внесені 20 організацій, серед них – американський Національний фонд на підтримку демократії, зареєстрований у Великобританії і пов'язані з Михайлом Ходорковським дві структури руху «Відкрита Росія», Тихоокеанський центр захисту довкілля і природних ресурсів, «Світовий конгрес українців», чеська гуманітарна організація «Людина в біді».

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ