Звернення міського голови Сергія Надала з нагоди 480-ої річниці першої згадки про Тернопіль

Звернення міського голови Сергія Надала з нагоди 480-ої річниці першої згадки про Тернопіль

16.04.20 11:05 0 1218
Щиро вітаю нашу рідну Тернопільську громаду з Днем народження нашого рідного Тернополя.

15 квітня 1540 року польський король Сигізмунд I видав грамоту і дозволив великому коронному гетьману Яну Тарновському заснувати укріплену фортецю в Тернополі. З цього бере початок писемна історія міста. Проте археологічні дані свідчать, що людські поселення тут існували набагато раніше. Тут жили і представники Трипільської цивілізації і Черняхівської культури. Тобто історія нашого міста сягає тисячі років до нашої ери.

Чергову річницю заснування Тернополя ми святкуємо у важкі часи – пандемії вірусу COVID-19. Але я переконаний, що ми здолаємо цю негоду, як здолали й інші. І найголовніше вийдемо з пандемії ще сильнішими та згуртованішими.

Після складних часів, Тернопіль стає сильнішим та кращим. Про це нам говорить історія.

Так сто років тому з 1918 по 1920 рік у Тернополі лютувала пандемія “іспанського грипу”, відомого в народі як зловісна «іспанка». Її вважають найбільшою за смертністю хворобою за всю історію людства, яка забрала за різними даними від 17 до 50 мільйонів життів.

Тоді наші предки не лише подолали цю пандемію, а змогли змінити своє життя, навести лад у післявоєнному місті, підвищити рівень гігієни. Зробили Тернопіль сучасним європейським містом.

У 1945-46 роках у майже повністю зруйнованому Тернополі панували інфекції та хвороби. Наші діди та прадіди не лише подолали хвороби, а й відбудували наше місто. Тернопіль став ще більшим та кращим.

Вже на нашій пам’яті у 2009 році в Тернополі зафіксували вірус грипу H1N1, який мав назву «свинячий» або «каліфорнійський» грип. Тоді ВООЗ теж оголосила пандемію.

Тоді ми змогли перебороти паніку, гідно дотримувалися карантину і перемогли цю біду. Ми навчилися бути єдиною громадою. Ми всі усвідомили, що через самоорганізацію, через підтримку один одного, тернополяни завжди перемагатимуть.

Бо як ще говорив уродженець Тернопільщини, один з Провідників українського народу Патріарх Йосип Сліпий: «Прикмета організованости — то велика прикмета нашого народу, то запорука, що нарід потрапить сам собою кермувати, знає ким він є, знає як за свою правду, долю і волю стати серед непригожих обставин».

я пишаюся тернополянами. У час біди, як і в минулому, ми знову організувалися та гідно протидіємо пандемії. Влада, громада, бізнес працюють як єдина команда, волонтери допомагають медикам та потребуючим.

Ми знову показали приклад нашої самоорганізованості. Що ми єдина громада.

Друзі, я вітаю усіх нас з Днем народження рідного Тернополя. Ми впораємось! І ця пандемія мине. Це додасть нам сил, міцності витривалості та надії.

А разом ми маємо потурбуватися про старше покоління, про наших батьків, які навчили нас бути тернополянами, навчили нас бути Громадою. Навчили бути людьми.

Зі святом, друзі.

Міський голова Тернополя Сергій Надал

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ