На Тернопіллі уряд розглядає можливість разової безповоротної допомоги аграріям,— Володимир Стахів

На Тернопіллі уряд розглядає можливість разової безповоротної допомоги аграріям,— Володимир Стахів

20.05.20 09:01 0 600
Через негоду Україна втрачає посіви. За оцінками Міністерства розвитку, економіки та сільського господарства, площі озимих агрокультур, загиблих через несприятливі погодні умови, становлять майже 386 тис. га.

В десятку областей, які постраждали найбільше, входить й Тернопільщина. Про масштаби втрат, а також урядову підтримку аграріїв в ефірі телеканалу «Суспільне : Тернопіль» розповів директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Володимир Стахів.

Посушлива осінь та безсніжна зима вплинули на врожайність

«В Тернопільській області втрати становлять озимих культур 2,7 тис. га. Загинуло 2,3 тис. га озимого ріпаку через посушливу осінь та безсніжну зиму. Крім того, на площі 400 га внаслідок посухи не перезимував озимий ячмінь», — зазначив Володимир Стахів.

Разом із тим, завдяки травневим опадам ситуація на полях суттєво покращилася, відтак на озимина — в хорошому стані.

За словами Володимира Стахіва, фермери області зазнали чималих збитків й через пилову бурю, яка частково знищила цукровий буряк, кукурудзу й соняшник на загальній площі від 500 до 1000 га. Аграрії оцінюють збитки у розмірі 7 тис грн на 1 га. Таку негоду міг спровокувати різкий перепад температур повітряних мас.

На якість та кількість врожаю може суттєво вплинути й недостатня кількість вологи. Клімат змінюється не у кращу сторону. Ризики наразі невисокі, проте аграрії Тернопільщини вже зараз відчувають нестачу вологи, яка є лише у верхній частині грунту.

Як повідомив Володимир Стахів, прогноз цьогорічного посіву в Тернопільській області становить 530,4 тис га. На даний час засіяно 497,1 тис га (94 % до прогнозу).

За попередніми оцінками Мінекономіки, цьогорічний врожай очікується на рівні 60 млн т, тоді як минулого року було зібрано рекордні 75 млн т.

«Недоотримання, безперечно, певною мірою відобразиться на експорті — виконанні зовнішніх контрактів поставки зерна за кордон. Очікується спад 10% ВВП», — зазначив Володимир Стахів.

Фінансова урядова підтримка фермерів

Міністерство економіки на сьогоднішній день розглядає два варіанти надання часткової компенсації аграріям, щоб вони змогли уникнути банкрутства.

«Постанова уряду № 415 передбачає виділення коштів з резервного фонду України, на умовах повернення до кінця року. Щоб отримати таку допомогу, необхідно пройти процедуру детального обстеження масштабності втрат, — повідомив Володимир Стахів. — Другий варіант — часткова компенсація збитків. Аграрний комітет розглядає надання часткового відшкодування у межах від 4,5 до 5 тис. грн за кожен гектар. Ця виплата разова й на безповоротній основі. Наразі чекаємо рішення Міністерства та Уряду. Це значно допомогло б аграріям продовжувати їхню виробничу діяльність».

Крім того, постанова №130 передбачає відшкодування 25% вартості вітчизняної техніки аграріям і вже найближчим часом відшкодування отримають за 2019 рік. Щодо садівництва — у поточному році передбачено відшкодування 80% саджанців та 30% від вартості крапельного зрошення, придбання обладнання для сортування, переробки плодів і ягід, реконструкцію будівництва плодосховищ, а також сільськогосподарської техніки, необхідної для садівництва.

За словами Володимира Стахіва, на даний час діють ефективні програми щодо підтримки фермерських господарств — для молодих фермерів прогнозується допомога у розмірі 3000 грн на кожен гектар. Тобто, у поточному році кожне господарство зможе отримати разову фінансову підтримку в розмірі не більше 60 тис. грн. Крім того, буде відшкодовано 90% вартості дорадчих послуг та 70% вартості придбаного обладнання обслуговуючих кооперацій.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ