Знайомство зі світлодіодною технологією

Знайомство зі світлодіодною технологією

22.05.20 23:16 4 752

Мабуть, в кінці минулого століття мало хто замислювався про доцільність заміни традиційних ламп розжарювання на LED-світильники. До лампочок, які використовувалися в мініатюрних індикаторах телевізійної та музичної техніки минулих років, вчені ставилися вельми скептично, абсолютно не розглядаючи можливість їх застосування в побутовому, промисловому і тим більше вуличному освітленні. Однак з появою світлодіодів середніх розмірів інженери поставили собі за мету створити LED-лампи з жовтим і білим світінням — різнокольорові прилади, що існували до того моменту, впровадити в системи освітлення було вельми проблематично.

Перше тестування білих світлодіодів було проведене в 1996 році. Для перетворення світла ультрафіолетових або синіх використовувався люмінофор — хімічною речовиною покривали світлоізолюючі кристали. Згодом вчені продемонстрували лампи, потужності яких вистачало на освітлення значних площ. Світлова віддача перших таких пристроїв становила 100 лм / Вт. Через деякий час з'явилися лампи зі значенням 200 лм / Вт. Визнаючи очевидну перспективність цього напрямку, вісімнадцять років тому інвестори виділили на його освоєння і розвиток понад 70 мільйонів доларів. Втім, ці вкладення повністю виправдали себе — сьогодні LED-лампи займають лідируючі позиції на світовому ринку освітлювальних приладів. Далі, ми розглянемо їх основні переваги. Ну а розповість нам про це співробітник компанії "Лайт Груп": light-group.com.ua, в якої безпосередньо можна придбати енергоощадне світлодіодне освітлення для виробництва та бізнесу.

Основні можливості та плюси світлодіодних світильників:

  • Безпека. Фахівцями давно доведено, що настільні світильники, обладнані традиційними лампами розжарювання, завдають істотної шкоди зору людей. На відміну від них LED-лампи формують і створюють чітко позначене світлову пляму, що не потребує громіздких рефлекторів. Компактність і здатність створювати спрямовані світлові потоки дозволяють застосовувати різні варіанти розташування світлодіодного світильника, перш за все, орієнтуючись на зручність користувача. Світло, створюване LED-лампами, не напружує зір — абсолютна стабільність світлового потоку без пульсацій і мерехтіння при перепадах в електромережі, а також відсутність в колірному спектрі шкідливого УФ-випромінювання виключають ризик перевтоми очей навіть в разі тривалого перебування за робочим столом.
  • Економія електроенергії. Важливою перевагою LED-технологій є очевидна енергоефективність. Забезпечуючи прийнятний рівень освітленості, світлодіодні лампи споживають мінімум енергії. Наприклад, стандартну лампу розжарювання потужністю 60 Вт можна без втрати яскравості замінити 5-ватної LED-лампочкою.
  • Тривалий експлуатаційний ресурс. Середня «тривалість життя» звичайних ламп не перевищує 100 годин. При використанні світлодіодних ламп ви цілком можете розраховувати на збільшення цього проміжку до 50000 годин.
  • Турбота про навколишнє середовище. Відсутність у складі LED-ламп ртуті та інших отруйних речовин забезпечує екологічну безпеку їх використання та утилізації.
  • Стійкість до падінь й ударів. Це обумовлено тим, що радіатори LED-ламп виконані зі стійкого термопластику або алюмінію, а колби — з міцного полікарбонату. Подібна конструкція повністю виключає ризик пошкодження світлодіодної лампи в разі падіння.
  • Оптимальне бізнес-середовище в офісах. Інноваційна технологія Power over Ethernet надала можливість інтегрування оснащених всілякими датчиками (тепло, вологість, рух) LED-ламп в IT-інфраструктуру, а також в основні комунікаційні системи будівлі. Керувати таким освітленням можна за допомогою спеціального мобільного додатку. Тобто, встановивши на свій смартфон відповідну програму, кожен співробітник офісу отримає можливість створювати навколо себе найбільш підходящі умови. Гнучкість налаштувань подібних систем дозволяє програмувати яскравість освітлення в залежності від часу доби (вранці прохолодніше, а до вечора — тепліше). А завдяки новій технології LiFi в нинішніх умовах можна використовувати світлодіодні лампи для роздачі інтернету.
  • Повний набір комунікативних можливостей. Світло, основане на використанні світлодіодних технологій, відмінно справляється з навігаційними та комунікаційними функціями. Наприклад, «розумне» килимове покриття Luminous Carpet є своєрідним інтерактивним провідником в просторі. Світлодіодна технологія розроблена спеціально для громадських установ — аеропортів, готелів, бізнес-центрів, великих торгових комплексів. Впадають в очі позначення на підлозі у вигляді стрілок або коротких словосполучень проведуть вас по маршруту з однієї точки в іншу. Крім цього, функція світлодіодним навігації, інтегрована в систему освітлення торгового комплексу, вкаже місце розташування шуканих відділів, призведе до полиць з акціями або необхідними продуктами.
  • Ефективне освітлення теплиць. Установка світлодіодних джерел світла в культиваційних об'єктах захищеного ґрунту забезпечує створення сприятливих умов для вирощуваних рослин і обслуговуючого
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Наступна новина: Слоти: що це таке?

КОМЕНТАРІ

аватар країна
anyapart - 23.05.20

спасибо за интересную ретроспективу!

аватар країна
nskob - 23.05.20

лучше и не скажешь

аватар країна
stalker000 - 23.05.20

Блог супер, побільше б таких!

аватар країна
wildcrimean - 22.05.20

ну, нічо так ... в загальному.