Як заощадити на електроенергії для підприємства в Україні?

Як заощадити на електроенергії для підприємства в Україні?

03.06.20 13:28 0 1628

Нова модель ринку електричної енергії створює відкриті можливості для бізнесу. Підприємці можуть обирати постачальника і тим самим впливати на вартість струму. Зменшити рахунки за електроенергію дозволяє впровадження систем комерційного обліку електроенергії. Вдалим рішенням буде і перехід на споживання власного струму. Завдяки сучасним технологіям електроенергію можна отримувати з енергії сонця, вітру, біомаси.

Першим кроком на шляху до економії має стати ведення обліку витрат. За бажанням можна замовити енергоаудит. В умовах, коли видатки на енергоносії у середньому складають десяту частину всіх витрат підприємств, таке обстеження надзвичайно корисне. Воно передбачає перевірку виробничого устаткування, систем освітлення та кондиціонування. Облік електроенергії має вестися на постійній основі. Він може бути технічним (тільки для внутрішнього моніторингу) або комерційним (з автоматичною передачею даних обленерго).

До другого типу обліку належать програмно-апаратні комплекси АСКОЕ та ЛУЗОД. Обидві системи вимірюють обсяги та параметри потоків електроенергії, обробляють, накопичують та передають інформацію оператору. Але ЛУЗОД, на відміну від АСКОЕ, не дає власнику можливості дистанційно переглядати та контролювати дані. Вони будуть відомі лише адміністратору комерційного обліку.

Споживачі з АСКОЕ/ЛУЗОД належать до категорії “А”. На ціну електроенергії для таких підприємств впливає графік споживання протягом доби. Через те, що струм найдешевший вночі, споживачі з цілодобовим або переважно нічним режимом роботи платять менше. При формуванні ціни постачальник, крім категорії, враховує обсяги споживання, відповідність прогнозованих витрат фактичним, особливості розрахунків. Відповідно струм буде дешевший для бізнесу, що передплачує за замовлення, не має небалансів, з великими обсягами споживання та високою платіжною дисципліною.

Слід зазначити, що на отримання вигідної комерційної пропозиції та укладення індивідуального договору, споживач може розраховувати лише у випадку звернення до незалежного постачальника. Такого, наприклад, як Криворізька енергетична компанія https://kr-energo.com/. Постачальники універсальних послуг (колишні обленерго) пропонують стандартні умови постачання і фіксований тариф електроенергії для підприємств. Такий варіант співпраці підійде тільки малим непобутовим споживачам.

Знизити вартість кіловат-години до 65-80 копійок дозволяє облаштування на підприємстві власної сонячної електростанції. Кремнієві панелі, що генерують струм, можна встановлювати на дахах складських приміщень, майстерень, ферм, торговельних та розважальних центрів. Під розміщення підійдуть вільні території автозаправних комплексів, баз, закритих худобомогильників, кар’єрів, шахт. Прискорити повернення інвестицій у фотоелектричне обладнання дозволяє продаж зайвої генерації за “зеленим” тарифом.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Попередня новина: Медикаментозный ...
Наступна новина: Nikoloz-job.ua - Работа в ...

КОМЕНТАРІ