Структури з орбіти Коломойського заробили понад 4 мільярди на продажі вугілля та газу державній «Центренерго» – розслідування

Структури з орбіти Коломойського заробили понад 4 мільярди на продажі вугілля та газу державній «Центренерго» – розслідування

08.06.20 12:39 0 658
Фірми, пов'язані з Ігорем Коломойським, за півроку заробили понад 4 мільярди гривень на продажі вугілля та газу державній компанії «Центренерго», продаючи сировину для виробництва електроенергії за цінами, подекуди вищими за ринкові. Натомість бізнесмен заперечує причетність до діяльності цих приватних компаній. Про це йдеться в розслідуванні журналістів програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проєкт Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший»).

Журналісти «Схем» отримали від джерел у податковій та проаналізували документи про фінансово-господарську діяльність «Центренерго» за четвертий квартал 2019-го та перший квартал 2020-го років. А саме про те, яку сировину для виробництва електроенергії, у кого та за якою ціною закуповувала державна компанія.

«Схеми» встановили, що постачальниками 59% загального об'єму вугілля, яке закупило ПАТ «Центренерго» з жовтня 2019-го по березень 2020-го, були дві компанії – ТОВ «Рекорд Сістем» (34%) та ПрАТ «Синтез Ойл» (25%). Загальна сума контрактів «Центренерго» з ТОВ «Рекорд Сістем» склала понад 2,4 мільярда гривень, із ПрАТ «Синтез Ойл» – понад 1,6 мільярда гривень.

До того ж, починаючи із січня 2020 року інший вид сировини для генерування електроенергії – газ – почала постачати на «Центренерго» ТОВ «Юнайтед енерджі». У січні-травні 2020 року «Юнайтед Енерджі» продало «Центренерго» щонайменше 22,6 мільйонів кубометрів газу на загальну суму понад 103 млн гривень. Ще 5,8 мільйонів гривень держкомпанія заплатила цій приватній фірмі за бронювання потужностей.

І «Рекорд Сістем», і «Синтез Ойл» продавали вугілля «Центренерго» за цінами, подекуди вищими ринкових.

Наприклад, у березні «Рекорд Сістем» постачала суміш газових видів вугілля на станції «Центренерго» за середньою ціною у майже 2,6 тисяч гривень. Тоді як її найближчі конкуренти – за 1,9 тисячі. А ринкова пропозиція на подібне вугілля була на рівні від 1,68 тисячі гривень за тонну. У січні 2020-го «Центренерго» купувало у ТОВ «Синтез Ойл» тонну вугілля марки «Г» та «Т» за 2,2 тис грн, в той час як на ринку можна було придбати за 1,85 тис грн, тобто дешевше на 20%.

ТОВ «Юнайтед енерджі» – компанія-постачальник газу на «Центренерго» – закумулювала кошти на посередництві. Це сталося завдяки «пільговій» ціні, за якою «Укрнафта» (контрольний пакет акцій належить державі, понад 42% акцій контролюють структури, кінцевим бенефіціаром яких є в тому числі Ігор Коломойський) продавала газ «Юнайтед Енерджі». «Укрнафта» продавала «Юнайтед Енерджі» газ за ціною 3,5-3,9 тис гривень за тисячу кубометрів. А «Юнайтед Енерджі» постачала газ на «Центренерго» на 33-49% дорожче – 5,2 тисяч гривень за тисячу кубометрів.

Усі три компанії – «Рекорд Сістем» і «Синтез Ойл», які продавали «Центренерго» вугілля, та «Юнайтед Енерджі» (продавала «Центренерго» газ) – мають ознаки повязаності з олігархом Ігорем Коломойським.

Відповідно до реєстру юридичних осіб, фірмою «Рекорд Сістем» володіє 29-річний одесит Роман Фесенко. До цього він бізнесом не займався, навчався в Одеському технікумі залізничного транспорту. На питання журналістів відповідати він відмовився.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ