Вірменія відмовилася від частини російських грошей на модернізацію АЕС

Вірменія відмовилася від частини російських грошей на модернізацію АЕС

15.06.20 10:54 0 476
Уряд Вірменії оголосив, що вирішив використати лише 60% російського кредиту в розмірі 270 мільйонів доларів, призначеного для фінансування модернізації збудованої ще за часів СРСР атомної електростанції.

Єдиний реактор, який нині функціонує, був введений в експлуатацію в 1980 році і мав бути виведений з експлуатації до 2017 року. Однак колишній уряд Вірменії у 2014 році вирішив продовжити термін експлуатації реактора на 10 років. Це сталося після того, як не вдалося залучити іноземні інвестиції для будівництва нової АЕС.

У 2015 році російський уряд погодився надати Вірменії кредит у розмірі 270 мільйонів доларів США та допомогу на 30 мільйонів доларів США на модернізацію АЕС. Роботи з модернізації, здійснювані російським агентством атомної енергетики «Росатом», мали завершитись до кінця 2019 року, але графік виконання робіт був зірваний, що перешкоджало повному використанню російських коштів.

Міністр інфраструктури Вірменії Сурен Папікян 11 червня заявив, що країна використала лише 107 мільйонів доларів із російських грошей. Міністр вказав, що Москва запропонувала продовжити кредитну угоду на 2 роки за умови, що Вірменія погодиться використати 80% грошей на обладнання та послуги російських компаній.

Уряд прем'єр-міністра Ніколя Пашиняна підтримав пропозицію Папікяна і відхилив російську пропозицію. Уряд ухвалив рішення фінансувати решту робіт шляхом продажу державних облігацій.

Уряд Пашиняна заявив, що планує витратити 63 мільярди драмів (це близько 130 мільйонів доларів) на модернізацію об'єкта впродовж найближчих двох років.

Пашинян заявив, що уряд тепер буде вільний добирати постачальників для АЕС, що, за його словами, «істотно» знизить витрати.

Єдина у Вірменії АЕС розташована за 35 кілометрів на захід від Єревану, вона виробляє приблизно 40% електроенергії в країні. Європейський союз та Сполучені Штати давно наполягають на її закритті, заявляючи, що об'єкт не відповідає сучасним стандартам безпеки.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ