За крок до перемоги над цукровим діабетом: у Львівській області з’явилися системи для точного вимірювання рівня глюкози

За крок до перемоги над цукровим діабетом: у Львівській області з’явилися системи для точного вимірювання рівня глюкози

19.06.20 13:16 0 2348

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, захворюваність на цукровий діабет у світі зросла в чотири рази за останні 30-40 років та сягнула рівня пандемії ХХІ століття. Якщо у 1980 році на цукровий діабет хворіли 108 мільйонів людей, то у 2014 ця кількість становила 422 мільйони. Україна не є винятком: з кожним роком усе більше українців потребують якісного лікування та допоміжних інструментів у контролі над захворюванням. Відтепер у Львівській області з’явилося медичне обладнання, що дозволяє точно контролювати рівень глюкози у крові і таким чином скоригувати лікування та запобігти ускладненням, спричиненим цукровим діабетом. Обладнання для лікарень закупила компанія Novo Nordisk Україна.

В  Україні за різними даними близько 3,5 мільйона людей із діабетом, однак знають про свій діагноз лише 1,2 мільйона. На щастя, існують сучасні методи діагностики та лікування, що значно полегшують життя з діабетом. Якщо вчасно діагностувати та адекватно лікувати захворювання, можна жити повноцінним життям, незважаючи на цукровий діабет. Дуже важливо при цьому постійно слідкувати за рівнем цукру в крові, адже занадто високий чи занадто низький рівень цукру можуть спричиняти важкі ускладнення для всіх органів та систем, а у найтяжчих випадках призвести до коми та навіть смерті. Тому люди з цукровим діабетом вимушені декілька разів на день колоти пальці та вимірювати цукор у крові вручну. На жаль, ці виміри не дають всю інформацію про стан здоров’я, оскільки рівень цукру може коливатися тоді, коли вимірювання вручну неможливе. Наприклад, вночі, рано вранці під час сну або під час фізичних навантажень.

Тепер у людей із діабетом у Львівській області є можливість дізнатися рівень цукру в крові протягом усієї доби та змінити лікування, якщо це буде необхідно за результатами діагностики. Система, яка дозволяє це зробити, називається iPro2 та являє собою датчик, який призначений для постійного автоматичного визначення глікемії — рівня глюкози в крові. Моніторинг дозволяє розуміти характер змін рівня цукру у крові протягом доби і у такий спосіб виявляти наявні перешкоди на шляху до компенсації цукрового діабету (стану, коли показники глюкози крові людини із діабетом не відрізняються від показників здорової людини). Вчасно зрозумівши, що відбувається з організмом пацієнта, лікар зможе оперативно скоригувати курс лікування і уникнути можливих ускладнень. Традиційне вимірювання рівню цукру в крові не дає таких розгорнутих даних, тому значно обмежує людину у прагненні жити повноцінно.

Дослідження за допомогою моніторингової системи можна робити людям із діабетом 1 і 2 типу. Воно займає до 6 днів і проводиться під контролем лікаря. Спеціаліст прикріплює маленький пристрій до сенсора та проводить людині з діабетом мінімальний інструктаж. Завдання пацієнта у наступні дні — фіксувати самопочуття у щоденник або мобільний додаток. За результатами моніторингу визначаються подальші кроки: якщо показники в нормі, то лікування можна продовжувати; а якщо ні, то лікар підбере нову схему лікування.

Системи моніторингу та сенсори для лікарень Львівської області забезпечила данська фармацевтична компанія Novo Nordisk. Близько 100 років компанія займається лікуванням цукрового діабету. Усі ці 100 років Novo Nordisk стверджувала, що з діабетом можна жити повноцінним життям. Зараз компанія зробила значний крок вперед та заявила: «Ми можемо не лише створювати інноваційні препарати для пожиттєвого стримування цукрового діабету та його наслідків, але й прагнемо в майбутньому повністю вилікувати це захворювання раз і назавжди вилікувати це захворювання раз і назавжди». Тому тепер компанія ставить перед собою нову мету – винайти ліки проти цукрового діабету.

Амбітні плани Novo Nordisk щодо подолання захворювання розділяє і лікар-ендокринолог, завідувач інформаційно-аналітичного відділу КНП ЛОР «Львівський обласний державний клінічний  лікувально-діагностичний ендокринологічний центр» Орест Петричка:

Основна причина призначення добового моніторингу — це покращення менеджменту цукрового діабету. Пацієнт не може самостійно вимірювати цукор що 5 хвилин, а моніторинг із цим справляється. Завдяки моніторингу ми отримуємо найоптимальніше відображення глікемічного профілю пацієнта протягом дня,  бачимо стрибки глікемії, які ми пропускаємо під час рутинного вимірювання рівня цукру звичайними способами. Відповідно ми можемо накласти результати глікемічного профілю на основі моніторингу на профілі дії інсуліну, щоб скоригувати інсулінову та іншу медикаментозну цукрознижуючу терапію. Таким чином, компенсація цукрового діабету у пацієнта буде краща, а якість та тривалість життя пацієнта покращуються.

Наразі у Львівській області мешкає 66,5 тисяч людей із діабетом. Із них із інсулінозалежним діабетом — 11,5 тисяч, кількість дітей із діабетом — 770. Приріст захворюваності кожного року становить 7-8%. Відтепер люди з діабетом на Львівщині можуть пройти моніторинг. Це безкоштовно, проте на таку процедуру існуватиме черга, адже кожен пацієнт носить апарат 6 днів, і в цей час він недоступний для інших.

Можливість проходити добовий моніторинг людям із діабетом — це  великий крок на шляху до компенсації та  контролю життєво важливих показників.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ