Кібергігієна: що це таке?

Кібергігієна: що це таке?

30.06.20 15:28 14 2298

Хороша гігієна — це те, чого тебе вчать в дитинстві, і те, що зазвичай залишається з нами до кінця життя. Вона містить три основних принципи: використання продуктів і інструментів, які відповідають вашим гігієнічним потребам, правильне виконання цих гігієнічних завдань і складання рутини. А ви коли-небудь чули по кіребгігієну? Якщо ні, тоді читайте далі.

Що таке кібергігієна і яке відношення вона має до вашого комп'ютера і підключених до нього пристроїв?

Звичайно, чистка зубів і прийняття душа — це не те, що традиційно асоціюється з технологіями. Цей термін є корисною метафорою для необхідності приймати розумні рішення при використанні ваших інтелектуальних пристроїв. Cyber Hygiene - це навчання себе проактивного сприйняття вашої кібербезпеки — як і вашої повсякденної особистої гігієни — протистояти кіберзагрозам і проблем безпеки в мережі. На жаль, кібербезпека все ще не сприймається так серйозно, як чистка порожнини рота і миття рук перед прийомом їжі. Деякі люди сприймають її як щось суто технологічне, але це може змінитися, оскільки кіберзагрози продовжують розвиватися. Тим часом, встановлення суворих правил кібергігієни має бути такою ж звичайною справою, як чищення зубів. До речі, більш детальну інформацію про кібергігієну можна знайти, прочитавши наступне джерело.

Використовуйте правильні інструменти

Ви коли-небудь намагалися чистити зуби без зубної щітки? Без правильних інструментів для роботи підтримку особистої гігієни було б трохи складніше, а то й неможливо. Те ж саме вірно для управління хорошою комп'ютерною гігієною. Без правильних продуктів і інструментів особиста інформація, яку ви вважаєте безпечною, фактично може виявитися під загрозою.

Авторитетне антивірусне ПЗ, мережевий брандмауер і захист паролем допомагають захистити особисті дані, що зберігаються на вашому домашньому комп'ютері. Взяті разом, ці інструменти можуть допомогти вам почувати себе впевнено з приводу безпеки вашого домашнього комп'ютера, ноутбука, смартфона та інших пристроїв.

Крім того, перед установкою чого-небудь на свій комп'ютер або інші пристрої ви завжди повинні переконатися, що виробник даного ПЗ і місце, звідки ви його взяли — є надійним джерелом.

Будьте уважні та обережні з кібергігієною

Кожен повинен користуватися зубною ниткою, вірно? Але чи всі роблять це так, як рекомендує стоматолог? Так і файли на вашому комп'ютері час від часу потребують особливої уваги.

Наприклад, ви можете подумати, що регулярне очищення сміттєвого кошика видаляє особисті або конфіденційні дані з жорсткого диска. Це не так.

Щоб остаточно видалити файли з вашого комп'ютера, ви повинні використовувати програмне забезпечення для очищення даних. Всякий раз, коли ви інсталюєте нове програмне забезпечення, додаєте обладнання або змінюєте системні файли, ви ризикуєте втратити дані. Звикайте регулярно видаляти непотрібні дані та витирати їх з жорсткого диска за допомогою невідновні стирання.

Ще одна область безпеки, що вимагає вашої уваги, — це захист паролем. Не лінуйтеся і не економте час на створення складних унікальних паролів для кожного облікового запису, використовуючи комбінації з 12 букв, цифр і спеціальних символів. Регулярно міняйте паролі до своїх облікових записів, і ви відразу ж досягнете кращої кібергігієни. Якщо ви не в змозі запам'ятати всі ваші паролі, використовуйте спеціальне програмне забезпечення — так звані менеджери паролів.

Зробіть кібергігієну частиною вашої рутини

Навчання регулярному моніторингу вашої кібербезпеки може підвищити ваші шанси уникнути онлайн-загроз. Але, як і будь-яка звичка, яку ви хочете зробити звичкою, це вимагає рутини та повторення.

Почніть з установки будильника або позначки календаря з датами для вирішення ряду завдань, таких як сканування на наявність вірусів за допомогою антивірусного програмного забезпечення, відновлення операційних систем на всіх ваших пристроях, перевірки оновлень безпеки, очищення жорсткого диска і зміни ваших паролів. Як тільки ви почнете опановувати кібергігієну, вона стане для вас другою натурою.

Ключові кроки для гарної комп'ютерної гігієни:

  1. Встановіть авторитетне антивірусне програмне забезпечення.
  2. Використовуйте мережеві брандмауери.
  3. Регулярно оновлюйте програмне забезпечення.
  4. Встановіть надійні паролі.
  5. Використовуйте багатоступеневу аутентифікацію.
  6. Регулярно робіть резервні копії.
  7. Тримайте жорсткий диск в чистоті.
  8. Захистіть свій маршрутизатор.

Висновок

Хороша кібергігієна — це загальна практика, яка може допомогти вам забезпечити безпеку в мережі.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Попередня новина: Як вибрати джинси для ...
Наступна новина: 5 частых скрытых симптомов ...

КОМЕНТАРІ

аватар країна
s9007 - 30.06.20

отличный пример стоящего материала

аватар країна
Lyntik102 - 30.06.20

А який це движок? теж хочу блог завести

аватар країна
Delnot666 - 30.06.20

Мені сподобалося!

аватар країна
swlabr - 30.06.20

ну що тут скажеш ...

аватар країна
Nyamh - 30.06.20

Пора автору памятник поставить при жизни. Кто за?

аватар країна
azamataza - 30.06.20

Ух ти :) Здорово як!

аватар країна
Vlom1 - 30.06.20

автору спасибі за пост !!

аватар країна
reed3m - 30.06.20

прочитала з задоволенням

аватар країна
Zaya_Ya - 30.06.20

Спасибі, стаття дуже допомогла.

аватар країна
Thinkjazz - 30.06.20

Побольше б таких постов на блоге.

аватар країна
land_surveyor - 30.06.20

5ка! Отличный пост!

аватар країна
sergeevdms - 30.06.20

Вот это да!

аватар країна
RomjKeeEE - 30.06.20

Вы не правы.

аватар країна
merry_tinker_bell - 30.06.20

Спасибо за интересный материал!