Захисники довкілля звернулися до влади України та ЄС через проблеми лісової галузі

Захисники довкілля звернулися до влади України та ЄС через проблеми лісової галузі

07.07.20 13:05 0 568
Група українських та західних організацій з захисту довкілля звернулася до української влади та керівництва Євросоюзу з вимогою реформувати лісову галузь. Про це йдеться в листах, які є в розпорядженні Радіо Свобода.

Звернення підписали британська організація Earthsight, швейцарський фонд Bruno Manser Fonds та українські екологічні громадські організації: «Українська природоохоронна група», «Мережа захисту національних інтересів АНТС», «Лісові ініціативи та суспільство», «Екоклуб» (Рівне) та Free Svydovets.

Підписанти, за заявою, «глибоко розчаровані браком політичної волі в Україні у питанні впровадження глибоких системних змін у сфері лісового господарства».

Читайте також: Звіт про незаконну вирубку лісу «ніхто не замовляв»: у Earthsight відповіли на критику з України?

«Майже кожний товар, виготовлений з української деревини, як на внутрішньому ринку України, так і на європейських чи світових ринках, потенційно може бути пов'язаний із корупційними зловживаннями, руйнуванням природного середовища, порушенням екологічних прав громадян, а також може підтримувати діяльність організованих злочинних груп. Корупція, незадовільна лісогосподарська діяльність та завдання шкоди навколишньому середовищу в лісових екосистемах є наслідками відсутності системних реформ у галузі», – йдеться в листах.

Автори звернення вказують на те, що українські Карпати мають найбільше біорізноманіття на континенті, а місцеві праліси відіграють важливу роль у запобіганні наслідкам зміни клімату.

«Ми вітаємо нещодавнє зобов'язання Прем'єр-міністра України вжити суворих заходів для подолання незаконних рубок у відповідь на нещодавній звіт Earthsight. Крім того, ми відзначаємо свіже рішення звільнити голову Державного агентства лісових ресурсів України (Андрія Заблоцького – ред.). Однак, для вирішення проблеми нелегальної вирубки лісу у країні, дії української держави повинні сягнути значно далі за кадрові зміни та перевірки», – стверджують захисники довкілля.

Читайте також: Нелегальна вирубка лісів. Що змінилося за останній рік?

Автори листів звернулися до Верховної Ради, президента України Володимира Зеленського, прем'єр-міністра Дениса Шмигаля і Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Романа Абрамовського з переліком вимог, зокрема:

* Реорганізувати Державне агетство лісових ресурсів, розділивши його контролюючу та економічну функції

* Забезпечити формування якісної політики управління лісовими ресурсами на основі підтримки та збереження екологічної, соціальної та економічної цінності усіх лісів України як у найближчій, так і довготривалій перспективі, спираючись на процес консультацій із широкою громадськістю»

* Визнати існування проблеми незаконних санітарних рубок та незаконної лісозаготівлі та почати вирішувати її

* Забезпечити відповідність господарської діяльності державних лісових господарств принципам Організації економічного співробітництва та розвиткуз управління державними підприємствами

* Завершити реформу Державної екологічної інспекції

До Європейської комісії та Європейського парламенту підписанти спрямували вимогу застосувати принцип «гроші в обмін на реформи» в лісовому секторі, формуючи подальшу політику макрофінансової підтримки України.

«Прив'язати будь-яке поточне та майбутнє фінансування лісового сектору України до реальних дій (а не усних обіцянок) із реструктуризації Держлісагентства з метою розділення, зокрема, економічної, природоохоронної та регуляторної функцій, а також дій із посилення екологічного контролю», – пропонують громадські активісти.

Читайте також: На Закарпатті передали в суд справу про вирубку буків на 3 млн грн – поліція?

Серед інших пропозицій до ЄС: завершити підготовку вказівок Регламенту ЄС щодо деревини і лісоматеріалів для України для запобігання потраплянню незаконної деревини на європейський ринок.

«Це буде вимагати проведення позапланової комплексної правової оцінки партій товарів з деревини, імпортованої з України, європейськими компаніями, що закуповують товари з української деревини», – йдеться в листі.

Крім того, захисники довкілля вимагають у ЄС визнати «суттєві недоліки схем сертифікації, які забезпечують законність чи стале походження деревини з України», посилаючись на звіт Earthsight «Ліси у пласкій упаковці», автори якого в тому числі вказують на ймовірні порушення з боку міжнародного регулятора Лісової наглядової ради (FSC). В цьому листі вони також закликають «до негайних структурних змін FSC» та закликають розширити дію Європейського регулювання деревини (EUTR) на всі вироби з деревини.

«Це – життєво необхідна можливість реформувати ведення лісового господарства в Україні на краще, створити середовище у ЄС, яке б підтримувало такі реформи, та викорінити корупцію та незаконні дії, що на даний час вразили торгівлю лісоматеріалами між Україною та ЄС. Її не можна змарнувати», – стверджують автори листів.

Радіо Свобода звернулося до пресслужби Кабінету міністрів для підтвердження інформації щодо отримання цього листа. У компанії Earthsight підтвердили, що вже надіслали їх, в обід 6 липня.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Хорватії проходять ...

КОМЕНТАРІ