У Рівненській області в регіональній прокуратурі обговорено проблемні питання в установах виконання покарань та слідчому ізоляторі

У Рівненській області в регіональній прокуратурі обговорено проблемні питання в установах виконання покарань та слідчому ізоляторі

07.07.20 13:43 0 525
Право на медичну допомогу є одним з головних у системі конституційних прав громадян, рівень забезпечення якого в установах Державної кримінально-виконавчої служби України потребує покращення.

З урахуванням виявлених прокурорськими перевірками порушень вимог законодавства в установах виконання покарань та слідчому ізоляторі, у регіональній прокуратурі 26.06.2020 на спільній нараді у заступника прокурора області Тараса Ільящука обговорено проблемні питання соціально-виховної роботи із в'язнями, а також стан забезпечення їх прав на охорону психічного здоров'я та протидію інфекційним захворюванням.

Захід відбувся за участі начальника філії державної установи «Центр охорони здоров'я Державної кримінально-виконавчої служби України» в Рівненській області Олександра Гоча, виконувача обов'язків начальника Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції Володимира Пучка та заступника начальника управління охорони здоров'я Рівненської обласної державної адміністрації Ігоря Добровольського. Також у нараді взяли участь начальники колоній, виправного центру, слідчого ізолятора, завідувачі медичних частин філії, працівники регіональної прокуратури, які здійснюють нагляд за додержанням вимог законодавства в установах виконання покарань, керівники Рівненської і Сарненської місцевих прокуратур.

Як зазначив заступник прокурора області Тарас Ільящук, Європейські пенітенціарні правила, які є обов'язковими до виконання як норми міжнародного права, визначають, що життя в місцях позбавлення волі повинно бути, наскільки це можливо, наближене до позитивних аспектів життя у суспільстві; необхідно дотримуватись їхніх прав людини; медичні послуги в пенітенціарних установах мусять організовуватися в тісній співпраці із цивільними органами охорони здоров'я громади чи країни. Тому, усім правоохоронним органам та державним установам необхідно докласти максимум зусиль для підвищення ефективності роботи при здійсненні соціально-виховної роботи та медичного забезпечення в'язнів.

У ході проведення заходу начальник відділу прокуратури області Анна-Марія Дзівак поінформувала присутніх про найбільш поширені порушення та недоліки, виявлені прокурорами у поточному році в організації роботи з контролю за психоемоційним станом засуджених і ув'язнених та забезпеченням їх прав на охорону психічного здоров'я, протидію інфекційним захворюванням в установах ДКВС області. За результатами перевірок внесено документи прокурорського реагування.

Зокрема, цьогоріч до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за фактами: п'яти самогубств засуджених; умисного тілесного ушкодження в'язня, отриманого від іншого засудженого; заподіяння працівниками виправної колонії тілесних ушкоджень засудженому; неналежного виконання професійних обов'язків медичними працівниками медичної частини філії щодо 2 засуджених, розслідування у яких триває. Такі події набувають значного суспільного резонансу, підривають довіру суспільства до правоохоронної системи та державних медичних установ.

На нараді зосереджено увагу присутніх на необхідності покращення соціально-виховної роботи, особливо психологічної підтримки, та своєчасне виявлення психічних розладів у в'язнів, проведення їх обстежень із належним медичним забезпеченням та оформленням, повне укомплектування штату працівників соціально-психологічної служби та медичних частин філії. Наголошено також на необхідності належної взаємодії органів ДКВС та закладів охорони здоров'я області, особливо в умовах карантинних обмежень та протидії COVID-19.

Після обговорення інформації учасників заходу та із врахуванням висловлених пропозицій визначено спільні узгоджені заходи, спрямовані на покращення стану забезпечення прав ув'язнених та засуджених на охорону психічного здоров'я, недопущення інших порушень прав людини у місцях несвободи.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Гривня демонструє ...
Наступна новина: У США зафіксували хвилю ...

КОМЕНТАРІ