Угорщина закликає Україну та Румунію припинити забруднення річок Тиса та Сомеш

Угорщина закликає Україну та Румунію припинити забруднення річок Тиса та Сомеш

09.07.20 11:39 0 469
Президент Угорщини Янош Адер закликав Україну та Румунію припинити забруднювати велику річку Тису та її притоку Сомеш, до яких після недавніх повеней потрапила величезна кількість пластикових пляшок від сусідів.

У листах до президента України Володимира Зеленського та президента Румунії Клауса Йоганніса, опублікованих на офіційному сайті президента Адера 7 липня, глава держави заявив, що угорська влада більше не може впоратися з усіма пластиковими відходами в цих двох річках.

«Розчаровує те, що забруднення річки Тиса відходами не зменшилося ... і несе тривалу загрозу крихкій екосистемі», – відзначив Адер у листі Зеленському. Він попросив українського президента допомогти терміново вирішити проблему. «Наші машини вже не в змозі обробляти купи сміття, які надходять у незмінній кількості», – додав Адер.

Угорський президент зазначив, що з середини червня влада Угорщини вивезла 938 кубометрів відходів з річки Тиса та 846 кубометрів відходів з річки Сомеш.

Друга за довжиною річка Угорщини Тиса починається в Україні та впродовж невеликого відрізка є українським кордоном із Румунією. Згодом Тиса тече територією Угорщини, щоб влитися до Дунаю в Сербії. Річка Сомеш починається в Румунії і перетинає кордон до Угорщини, де впадає в Тису.

Масове забруднення двох річок є проблемою впродовж багатьох років.

На початку 2000 року внаслідок розливу ціаніду в Тису із золотої шахти на північному сході Румунії загинули дві тисячі тонн риби, також у ріку потрапили цинк, свинець та мідь.

Офіси президентів України та Румунії ще не коментували заяви угорської сторони.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ