Суші — це одна з найвідоміших страв японської кухні. Невибагливі з одного боку, але оригінальні та смачні, вони завоювали популярність в нашій країні. Сьогодні суші-ресторани, бари та кафе є у кожному місті. А з появою сервісу доставки суші додому або в офіс (до речі, у Львові ним можна скористатися тут), популярність японської кухні зросла до небес.
Чим же приваблива японська кухня?
Японська кухня — це, в першу чергу, морепродукти з овочами та зеленню. Японія — країна, яка розташована на островах, що омиваються Японським морем і Тихим океаном. Про родючість ґрунтів японці можуть тільки мріяти. Їм в спадщину дісталися досить кам'янисті землі. Тому основні поживні речовини вони отримують з морепродуктів. За багато років японці навчилися майстерно готує дари моря та приправляти їх всілякими спеціями.
Звичайно, основний інгредієнт японської кухні — це риба. В принципі, блюдо як таке виникло як похідне при маринуванні риби за допомогою рису. Морська риба може бути як маринованою, так навіть і сирою. У будь-якому випадку, правильно приготована, вона мало кого залишить байдужим.
Другою важливою складовою японської кухні є соєвий соус. Готувати його почали ще у восьмому столітті до нашої ери шляхом ферментації та бродіння соєвих бобів і зерен пшениці. При ферментації утворюється глутамат натрію — відомий підсилювач смаку. Соєвий соус — це класична добавка до суші, ролів й інших японських страв, хоча сьогодні він широко використовується для приготування багатьох інших блюд.
Інгредієнти для суші та ролів
Як уже зазначалося, основні складові суші та ролів — це риба й рис. Але без пікантних добавок з них суші не зробиш. Так, рисовий оцет додасть гостроти, морські водорості норі — запах і присмак рослинної продукції моря. І в жодному разі не можна забувати про овочі та зелень, без яких суші й роли не були б такими соковитими та ароматними. Чи можна назвати суші дієтичним? Напевно ні. Але багатими на корисні речовини такі як жирні кислоти, йод і рослинна клітковина — так. Саме тому, якщо ви не знаєте чим пригостити друзів вдома, або перекусити в розпал трудового дня, вибирайте суші та ви точно не прогадаєте!