Чому віддати перевагу: чаю чи каві? Гени дадуть відповідь!

Чому віддати перевагу: чаю чи каві? Гени дадуть відповідь!

03.08.20 21:47 0 876

Любов до чаю або кави визначається на генетичному рівні. До таких висновків прийшли австралійські вчені, проаналізувавши ДНК понад 400 тисяч осіб. Втім, вплив генів на формування звичок все ж обмежений. Відомо, що одні люди більше люблять пити чай, а інші - каву. Цей поділ можна пояснити силою звички, проте вчені впевнені, що він має біологічну природу. Вивчивши ДНК більше 400,000 британців у віці від 37 до 73 років, дослідники з Квінслендського університету (Австралія) зв'язали переваги в напоях з конкретними генами.

Як повідомляє сайт filizhanka.com, мова йде про 3 гени, асоційованих зі сприйняттям гіркого смаку. Один з них кодує рецептор кофеїну, інший - хініну, а третій - пропілтіоурацілу (ця речовина відповідає за гіркий смак брюссельської капусти та інших овочів з сімейства хрестоцвітних). Результати дослідження показали, що люди, генетично найбільш сприйнятливі до смаку кофеїну, споживають максимальну кількість кави - понад 4 чашки в день.

Чим більше копій гена кофеїнового рецептора в їх ДНК, тим сильніше їх любов до цього напою і тим менше вони п'ють чаю. Це несподіваний висновок, адже скоріше можна очікувати, що висока чутливість до гірких продуктів змусить уникати їх за всяку ціну. На думку авторів роботи, парадокс пояснюється тим, що у любителів кави швидко виробляється позитивний зв'язок між тонізуючими властивостями кофеїну і його смаком.

Що стосується генів, що кодують рецептори до хініну і пропілтіоурацілу, то тут результати були протилежними. Чим дошкульніше людина до цих сполук, тим з більшою ймовірністю вона буде віддавати перевагу чай. Таким чином, в цілому здатність добре розрізняти гіркий смак змушує людей пити менше кави.

Зв'язок між генами рецепторів і любов'ю до кави була строго доведена вперше, хоча дослідникам вже було відомо, що переваги в напоях пов'язані зі здатністю перетравлювати кофеїн. Тепер вчені мають намір з'ясувати, чи можуть додаткові копії генів рецепторів гіркого смаку викликати надмірне вживання чаю або кави.

Також вони стверджують, що звички лише частково визначаються генами. Любов до чаю або кави також може формуватися під впливом оточення та змінюватися протягом життя.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ