Кронування дерев: що це таке?

Кронування дерев: що це таке?

12.08.20 19:25 0 1787

В наші дні стежити за своєю присадибною ділянкою, створювати на ній ландшафтний дизайн, висаджувати різного роду квіти та живоплоти стало дуже модним заняттям, а залишати її у занедбаному стані вважається ознакою поганого тону. Причому зовсім не обов'язково займатися цим власноруч. Сервісні послуги подібного роду позбавлять вас від таких клопотів. Наприклад, в Харкові їх можна замовити в ООО "СПАРТ": https://spart.kh.ua/arboriculture/kronirovanie/.

Що таке кронування дерев?

З ботаніки ми дуже смутно, але все ж пригадуємо, що крона — це кількість листя і гілок у верхній частині рослини, яка служить продовженням стовбура від першого розгалуження до самої верхівки. Отже, відповідаючи на питання що таке кронування дерев, можна впевнено сказати — це різного роду роботи, пов'язані безпосередньо з кроною.

Розрізняють такі види кронування дерев:

  • Обрізка сухих і ослаблених гілок (превентивне кронування). Вона необхідна, коли існує небезпека падіння гілок на людей, споруди, автомобілі. Зріз гілок, що нависають над будинком. Даний вид кронування застосовується для відкриття огляду, видалення нижніх гілок, що заважають під'їзній колії та ін.
  • Формування крони для додання їй доглянутого, гарного вигляду або певної форми. Проріджування крони також сприяє кращому росту гілок, які залишилися.
  • Зменшення маси гілок від їх початкової кількості. Ця процедура проводиться з метою зниження вітрового та снігового навантаження на стовбур і кореневу систему, як попередження наслідків урагану, шквального вітру, крижаного дощу та сильних снігопадів.
  • Санітарне кронування дерев. Це зниження ризику захворюваності як самого дерева шляхом санітарної чистки від хворих, пошкоджених гілок і листя, обрізка сучків, поліпшення проходження повітря та світла через його крону.
  • Кронування при пересадці великих за розміром дерев — обрізка рекомендується для кращої приживлюваності та адаптації. Щоб менше сил йшло на живлення величезної крони, а більше на укорінення.
  • Топінг (від англ. - верхівка). Це видалення всієї крони повністю (цей вид багатьма спеціалістами не рекомендується, але в деяких випадках він є єдиною ефективною процедурою).

На що варто звертати увагу при роботах по кронування дерев?

Проводячи кронування дерев необхідно звернути увагу на наступні моменти:

  1. Занадто далекий зріз може затягнути загоєння рани та стовбур почне підгнивати. Кора на такому сучку буде засихати та відшаровуватися разом зі здоровою корою на стовбурі, під нею швидше за все заведуться паразити. Зрізати необхідно «на кільце» - якомога ближче до стовбура, так, щоб не залишилося ні сучка.
  2. Зріз повинен бути акуратний, зпил без зазубрин, гладкий, не рваний.
  3. Обробка зпилів після кронування дерев садовим варом або іншими засобами вкрай протипоказана! Це майже напевно призведе до гниття зрізу. Тільки не плутайте омолоджування з санітарним обрізанням! Коли видаляють хворі, заражені гілки, то тут слід вдатися до обробки зпилу фунгіцидом або тим же садовим варом.
  4. Здійснюючи підйом і кронування дерев, необхідно обходитися дуже дбайливо з корою, не травмувати її. Використання кігтів, шпор, кішок, вбивання в тіло стовбура металевих милиць, гаків та інших засобів "рослинної інквізиції" категорично заборонено! У більшості випадків після таких екзекуцій рослина гине.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Попередня новина: Косметологічна чистка ...
Наступна новина: Переваги оренди офісу в ...

КОМЕНТАРІ