На Тернопіллі на замітку працюючим пенсіонерам

На Тернопіллі на замітку працюючим пенсіонерам

21.08.20 11:29 0 454
Розмір пенсії кожного пенсіонера визначається індивідуально з урахуванням набутого ним страхового стажу та заробітної плати, з якої сплачено внески. Законом передбачено, що пенсії виплачуються без врахування одержуваної заробітної плати, крім випадків, передбачених законом.

Тобто, пенсіонер після призначення пенсії має право отримувати її та продовжувати працювати, навіть на тій же посаді (крім пенсіонерів, які отримують пенсію за вислугу років).

Так, на 1 липня 2020 року в Тернопільській області на обліку перебуває 281 тис. пенсіонерів, з яких 53,5 тис. працюють.

Закон України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” зобов'язує кожну застраховану особу повідомляти про зміни, зокрема, щодо свого працевлаштування. Про такий обов'язок органи Пенсійного фонду повідомляють кожного пенсіонера у заяві, пам'ятці, які він підписує.

Кожен пенсіонер, маючи обов'язок повідомити про працевлаштування чи звільнення, також має зиск від того, якщо своєчасно повідомить про працевлаштування чи звільнення.

Розмір призначеної пенсії переглядається (перераховується) за правилами, визначеними законодавством.

Через кожні 2 роки пенсіонерам, які працювали після призначення пенсій, проводяться перерахунки з урахуванням набутого після призначення пенсії страхового стажу або страхового стажу та заробітної плати (обирається найвигідніший варіант перерахунку).

Однією з підстав для перерахунку пенсій є зміна прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Як правило, така зміна передбачена двічі на рік – з липня та грудня.

Надбавки, доплати, підвищення, інші виплати, встановлені законодавством, переглядаються (збільшуються) при зміні прожиткового мінімуму незалежно від факту роботи пенсіонера. А ось мінімальний розмір пенсій за віком, доплата за понаднормовий стаж, які також можуть залежати від прожиткового мінімуму, перераховуються лише непрацюючим пенсіонерам.

Крім того, лише непрацюючим пенсіонерам встановлюється надбавка на непрацездатних членів сім'ї.

Отже, після встановлення факту роботи, про який пенсіонер не повідомив своєчасно, його розмір пенсії визначається з урахуванням нових даних.

На жаль, у випадку несвоєчасного повідомлення пенсіонером про працевлаштування, можуть виникати переплати пенсії. Тут закон передбачає можливість повернути неналежні пенсіонерові надміру виплачені суми пенсій добровільно. Якщо ж ні, то утримується переплата з пенсії в розмірі не більше 20 % місячної пенсії.

Отож, для визначення належного розміру пенсії і має значення повідомлення пенсіонером невідкладно органи Пенсійного фонду України про факт працевлаштування чи звільнення.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ