У Freedom House закликали владу України реагувати на погрози насильства на ґрунті ненависті

У Freedom House закликали владу України реагувати на погрози насильства на ґрунті ненависті

02.09.20 09:17 0 1121
Правозахисна організація Freedom House закликали правоохоронні органи України реагувати на відкриті погрози насильства на ґрунті ненависті. Відповідна заява з'явилася на сайті організації як реакція на інциденти в Харківській області та в Одесі 29 і 30 серпня.

«Недавні напади на мирних прихильників прав людини ЛГБТ, а також ромів, є невідкладним нагадуванням про те, що до погроз насильства на ґрунті ненависті повинна серйозно ставитися державна влада, яка несе відповідальність за запобігання такого насильства і реагування на нього», – заявив директор представництва Freedom House в Україні Метью Шааф.

Він заявив, що обом інцидентам передували «численні погрози насильства в соціальних мережах та в інших місцях».

«Той факт, що напади мали місце в присутності правоохоронних органів, які не були готові впоратися зі стрімким наростанням погроз, підкреслює той факт, що винні в насильстві на ґрунті ненависті, як і раніше, залишаються безкарними в Україні. Особи, відповідальні за напади в Харкові і Одесі, повинні бути притягнуті до відповідальності, відповідно до чинного законодавства, а уповноважені органи мусять вжити рішучих дій щодо вдосконалення правової бази України для запобігання насильству на ґрунті ненависті та реагування на нього, відповідно до міжнародних стандартів захисту прав людини», – додав він.

29 серпня Суспільне повідомило, що кількасот жителів селища Андріївка Харківської області закидали яйцями і камінням будинок, у якому живуть роми. Вимогою учасників акції протесту було виселення всіх осіб ромської національності через, як вони заявили, «погіршення криміногенної ситуації в селі». 19 серпня в бійці буцімто з ромами постраждав місцевий житель. Жінки з ромських сімей заявили, що ніхто з ромів до бійок не причетний. Повідомлялося, що поліція вивезла ромські сім'ї подалі від епіцентру конфлікту.

30 серпня видання «Думська» повідомило, що в Одесі закінчилося бійкою проведення «Маршу рівності». За повідомленнями, побилися представники ЛГБТ-спільноти та члени праворадикальної організації «Традиція і порядок». У поліції відзначили, що в «результаті неправомірних дій до медичного закладу доставили двох поліцейських», всього були затримані більш ніж десяток осіб.

31 серпня поліція уточнила, що затримала 17-річного хлопця, якого підозрюють у травмуваанні поліцейського на Думській площі в Одесі, де планувалася акція ЛГБТ-спільноти в рамках фестивалю квір-культури «ОдессаПрайд-2020». До адміністративної відповідальності притягнули 12 осіб. Ще 3 неповнолітніх після взяття пояснень передали батькам. За даними поліції, по медичну допомогу до лікарів з попереднім діагнозом «хімічний опік очей, обличчя та шиї першого ступеня» звернулася 24-річна учасниця акції.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Білорусі студенти та ...
Наступна новина: У Росії з рахунків ...

КОМЕНТАРІ