Мікологічний аналіз ґрунту

Мікологічний аналіз ґрунту

16.09.20 14:58 6 1753

Ґрунти — це природне сховище мікроорганізмів, що збирає їх століттями. Прийнято навіть говорити, що геодерма — це головний генетичний банк мікроорганізмів на землі. Крім бактерій її населяє ще одна велика група мікроорганізмів — мікроміцетів (мікроскопічних грибів). Далі, ми детально розглянемо мікологічний аналіз ґрунту. Ну а розповість нам про це співробітник аналітичної лабораторії "АГРОТЕСТ": https://agrotest.com/, де безпосередньо можна замовити аналіз ґрунту в Києві.

Різновиди грибів

За зовнішнім виглядом гриби умовно ділять:

  • на дріжджі (одноклітинні представники);
  • цвілі (міцеліальні представники).

Роль перших в ґрунтах незначна, оскільки їх краще середовище проживання — листя і плоди рослин, що пов'язане з любов'ю до цукру. Найбільш вивчені та знайомі дріжджі — пекарські дріжджі Saccharomyces cerevisiae, які застосовуються у виробництві алкогольної продукції та в кулінарії.

У ґрунті міститься мало легкодоступних речовин, тому в процесі еволюції мікроміцети пристосувалися до таких умов за допомогою гіф (міцелію), за допомогою яких вони «дотягуються» до необхідного доступного субстрату. Навколо гіф мікроміцетів концентрується життя інших мешканців:

  1. бактерій;
  2. найпростіших;
  3. ґрунтових безхребетних.

Функції мікроміцетів в ґрунтах:

  • Розпад стійких матеріалів і полімерів, участь в круговороті елементів. Головна функція — це розкладання природних полімерів (лігніну, кератину, поліфенолів). На жаль, ця ключова для біосфери функція призводить до плачевних наслідків, наприклад псування старовинних книг і реліквій. Розкладаючи деревину, мікроміцети активно беруть участь у колообігу елементів в природі. У світлі проблеми утилізації сміття ведуться роботи по вивченню розкладання пластмас та інших відходів мікроміцетами. Можливо, що в майбутньому очищати нашу планету від вікових звалищ будуть за допомогою цих мікроорганізмів, які також беруть участь в розкладанні шкідливих стійких пестицидів на наших дачах і городах.
  • Створення ґрунтової структури. Гіфи переплітаються в землі, створюючи щільну мережу, схожу з заростями джунглів — таким чином створюється ґрунтова мікроструктура. В одному грамі ґрунтового матеріалу знаходяться сотні метрів гіфів грибів.
  • Симбіоз з рослинами. Мікроміцети утворюють мутуалістичні (зручні для обох сторін) взаємодії з рослинами — мікоризи. Так, створюючи єдине ціле з корінням рослин, гриби забезпечують рослинам додатковий приплив поживних елементів і води, викачуючи їх з ґрунту, в той час як рослини передають грибам у відповідь необхідні для росту вуглеводи, які ті не можуть виробляти самостійно.
  • Їжа для безхребетних тварин. Для дощових черв'яків, в тому числі й в орному горизонті, гриби є основним джерелом їжі. Мурахи-грибководи створюють грибні плантації, на яких як орачі обробляють улюблені ласощі.

Фітопатогенні мікроміцети

Відчутних втрат урожаю завдають фітопатогенні мікроміцети — вражають рослини гриби, чиї спори (форми, які беруть участь в розмноженні) перечікують несприятливі умови та заново вражають рослини. Для боротьби з ними в сільському господарстві використовують сівозміну, спеціальні заходи, в тому числі застосовують фунгіциди. Широке поширення хімічних засобів захисту рослин — проблема, яку аграрії вирішують за допомогою природних механізмів захисту, наприклад мікроорганізмів-антагоністів, які виділяють щодо фітопатогенів антибіотичні речовини.

Ґрунт як банк небезпечних мікроміцетів для людини:

  • Вироблення мікотоксинів. Крім псування харчових продуктів і господарських об'єктів гриби становлять пряму загрозу здоров'ю людини. Вони продукують мікотоксини, які накопичуються в продуктах і при попаданні в організм людини викликають ураження печінки та рак. Деякі мікотоксини довго зберігаються в землі, і при неправильній сільськогосподарській обробці накопичуються в ній, а також виносяться з неї в суміжні середовища (поверхневі водойми).
  • Умовні патогени людини. Хоча на відміну від бактерій серед мікрогрибів є менше представників, що заражають людину, відомі гриби, які викликають важкі захворювання навіть у здорових людей, наприклад збудники гістоплазмосу та бластомікозу. Інші, менш заразні види викликають захворювання у людей зі зниженим імунітетом.
  • Діаспори мікроміцетів — людські алергени. Мікроміцети розмножуються в ґрунтах за допомогою діаспор — алергенів людини. Стійкість таких спор вважається високою: вони витримують високі, низькі температури, а також вплив іонізуючого випромінювання.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 124)
Попередня новина: Переваги придбання ...
Наступна новина: Туристичний одяг: що ...

КОМЕНТАРІ

аватар країна
bafomet69 - 16.09.20

новость послал по инету.

аватар країна
alexanderof - 16.09.20

Радует, что сайт постоянно развивается. Такая статья только прибавит ему популярности.

аватар країна
DDarknes - 16.09.20

автору спасибі за пост !!

аватар країна
Vera_malen - 16.09.20

Было интересно почитать!!!

аватар країна
drunknsailor - 16.09.20

познавательная тема

аватар країна
Kusakeen - 16.09.20

Это — глупость!