Туристичний одяг: що потрібно знати?

Туристичний одяг: що потрібно знати?

16.09.20 15:48 7 1221

Підготовка до туристичного походу починається з вибору відповідної екіпіровки. При цьому враховуються особливості місцевості та кліматичні умови. Далі, ми розглянемо основні правила вибору одягу для туристичних походів. Ну а розповість нам про це співробітник інтернет-магазину Сampus, я якому його безпосередньо можна придбати в Україні.

Основні правила та рекомендації

Є загальні правила складання гардероба для туризму:

  • речі не повинні сприяти виділенню вологи та її накопиченню;
  • весь гардероб повинен складатися з трьох шарів.

Якщо дотримуватися цих положень, похідний одяг буде надійно захищати та не завдасть дискомфорту.

Базовий шар

Надто щільний одяг, як складова базового шару, — неправильне рішення для походу в теплу погоду. В холоду утеплена білизна буде виконувати свою функцію, але влітку стане причиною дискомфорту та простудних захворювань.

При виборі термобілизни для холодів слід звернути увагу на її товщину. За цією ознакою воно підрозділяється на:

  1. легку;
  2. середню;
  3. ту, що використовується в екстремальних умовах.

Залежно від ступеня зниження температури навколишнього середовища товщина термобілизни збільшується.

Бавовна — відмінний натуральний матеріал для різних випадків, але не для походу. Бавовняна тканина здатна вбирати вологу, що збільшує ризик застуди та стає причиною дискомфорту.

Туристичний одяг повинен бути виготовлений з тканин, здатних відводити вологу. Краще звернути увагу на шерсть мериноса, шовк та сучасні синтетичні матеріали, які спеціально створені для пошиття такого одягу.

Використання двох пар шкарпеток захистить ноги від холоду при тривалих піших переходах. Спочатку надягають тонкі шкарпетки з поліестеру, а зверху них — більш товсті вовняні.

Ізоляційний шар

Багатошаровість одягу особливо актуальна при здійсненні походу в холодну пору року. Частину його можна зняти при досягненні комфортної температури тіла, а при її зниженні знову надіти додатковий шар.

Шорти та одяг з короткими рукавами — найбільш вдалий комплект для перебування на природі в жарку погоду. В цьому випадку тіло буде дихати та ризик перегріву знизиться до мінімуму. Якщо комахи й інші фактори унеможливлюють носіння такого одягу, то сорочка з довгим рукавом та штани повинні бути виконані з легкого та міцного матеріалу.

Не можна забувати й про те, що тканина підкладки повинна відводити вологу та зігрівати в холоди. Фліс — найпопулярніший матеріал, який має малу вагу та дихаючу структуру. Шерсть і пух — відмінні матеріали, але їх необхідно утримувати в сухому стані.

Зовнішній шар

Для того щоб впевнено почувати себе в будь-якій ситуації, слід запастися курткою з водовідштовхувальним зовнішнім шаром і підкладкою на флісі. Водовідштовхувальний матеріал не дозволить промокнути, а фліс відмінно зігріє в холодну погоду. Знімна підкладка буде додатковою перевагою куртки та дозволить регулювати ступінь утеплення.

Вітрівка — відмінний варіант куртки для теплої або прохолодної погоди. Вона здатна вберегти від застуди при незначному зниженні температури повітря або поривах вітру.

Якщо має бути похід в екстремальних кліматичних умовах, то верхній одяг повинен бути виконаний з водостійкої та дихаючої тканини. Така річ буде відводити надлишки тепла й випаровування і стане перешкодою для великих крапель вологи.

Водовідштовхувальний одяг - компромісний варіант. Він дозволяє заощадити кошти на екіпірування, а щільне плетіння ниток забезпечить захист від поривів вітру та захистить при помірному дощі.

У холодну погоду не можна забувати про термоізоляційний шар одягу. Незважаючи на те, що базовий та середній шари забезпечують надійний захист від низьких температур, додаткове тепло від верхнього одягу буде не зайвим.

Деякі речі привертають увагу підвищеними характеристиками міцності та служать відмінним захистом від впливу вологи, але практично не дихають. Від такої куртки краще відмовитися, бо вона може стати причиною перегріву.

Якщо розглядаються рівноцінні варіанти, то слід зупинити свій вибір на одязі, який має додаткові опції. Так,  особливого значення в поході набувають капюшон, безліч кишень та вентиляційні клапани.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Наступна новина: Роль металопрокату в ...

КОМЕНТАРІ

аватар країна
martyjohns - 16.09.20

Актуальная и свежая инфа

аватар країна
Filinn - 16.09.20

Классно!

аватар країна
avery92 - 16.09.20

Может Ваш сайт даже поднимется в выдаче за такой материал.

аватар країна
Aerodinamika - 16.09.20

Стаття неоднозначна - не можна кидатися в крайності.

аватар країна
Byjibba - 16.09.20

Вот это да!

аватар країна
DefectIV - 16.09.20

Велике спасибі!

аватар країна
dmltv - 16.09.20

Супер! Автору - респект:)