Морський видобуток вуглеводнів не дає спокою структурі групи «Нафтогаз»

Морський видобуток вуглеводнів не дає спокою структурі групи «Нафтогаз»

16.09.20 21:48 3 1866

11 серпня Окружний адміністративний суд Києва зобов'язав Державну службу геології та надр «повторно розглянути заявку» ПАТ «Укргазвидобування» на видачу спеціального дозволу на користування надрами нафтогазової площі «Медуза». Ця ділянка займає 990 км2 території північно-західної частини шельфу Чорного моря, і вважається одним з найперспективніших джерел вуглеводнів «на воді» в Україні. У «Укргазвидобуванню» домагаються права розробки цієї площі не перший рік, з чим і пов'язане вищезгадане формулювання судового рішення про «повторний розгляд заявки».

До висновку про необхідність зобов'язати Держгеослужба прийняти пакет документів «Укргазвидобування» суд приходить не вперше. Перший раз таке рішення було прийнято ще в минулому році, але тоді геологічне відомство виконало поставлене завдання формально: розглянуло заяву «Укргазвидобування», як і наказувало рішення суду, але за підсумками цього самого розгляду випустило наказ № 283 від 16 серпня 2019 року, яким було оформлено рішення відмовити у видачі ліцензії.

У преамбулі даного наказу йдеться про те, що видача спецдозволів регламентована постановою Кабміну № 615, але в ньому не передбачена можливість оформлення ліцензій на користування надрами на безконкурсній умовах, а тому «Укргазвидобування» і отримала відмову.

Цей досвід створює враження, що згадане серпневе рішення Окружного адмінсуду повторює події минулого року, коли на Держгеослужба вже покладалося зобов'язання розглянути заявку державного газовидобувача, після чого йому було відмовлено. Але у сьогоднішніх подій є одна головна відмінність від подій тих днів. Служителі Феміди не тільки скасували вищевказаний наказ геологічного відомства No 283, а й зобов'язали його розглянути заяву «відповідно до Порядку видачі спецдозволів, затвердженим постановою № 615 в редакції, яка діяла на момент звернення« Укргазвидобування».

Цим самим моментом є лютий 2017 року, що може мати вирішальне значення на майбутнє рішення Держгеонадр при повторному розгляді заявки «Укргазвидобування». Річ у тім, що три з гаком роки тому, коли ця компанія вперше подала заявку на оформлення спецдозволу на розробку нафтогазової площі «Медуза», вищевказана постанова № 615 ще містила цілий ряд пунктів, на підставі яких можна було поза конкурсом видавати ліцензії. Одним з них був пункт № 13, яким було встановлено правило позаконкурснрї видачі спецдозволів «для акціонерних товариств, 100 % акцій яких належить державі».

100 % акцій «Укргазвидобування» належить державній НАК «Нафтогаз України», тому компанія ідеально підпадає під згаданий виняток. Відштовхуючись від цього, з високою часткою ймовірності можна прогнозувати, що на цей раз Держгеослужба не відмовить держкомпанії в оформленні ліцензії. Як стало відомо, не буде проти цього і саме геологічне відомство. В стосунках з «Укргазвидобуванням» очолювана Романом Опімахом структура керується виключно нормативною базою. «Неофіційних установок« не давати їм ліцензію» у нас немає. Але є закон, і всі його повинні дотримуватися. Якщо суд прийняв рішення розглянути їх заявку на підставі старої нормативної бази (яка містила пункти про позаконкурсній видачу ліцензії), це рішення буде виконано», сказав представник Держгеослужби.

«Відмова позивачеві у видачі спецдозволу із застосуванням Порядку видачі спецдозволів в редакції, яка відчула зміни після подачі заяви про видачу згаданого дозволу, є порушенням принципу «закон зворотної дії в часі не має», - йдеться в рішенні суду, яким зараз буде керуватися Держгеослужба. Де-факто це означає, що ліцензія на морську ділянку вуглеводнів у компанії вже в кишені. А значить «Укргазвидобування» може перервати низку невдалих спроб вийти на чорноморський промисел.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 126)
Наступна новина: Як правильно дарувати ...

КОМЕНТАРІ

аватар країна
squade812 - 16.09.20

Help! У автора автограф можна взяти?

аватар країна
andwerm9 - 16.09.20

отлично !!! Все супер!

аватар країна
FeldwebelShetce - 16.09.20

Всем привет. Понравился пост, ставлю 5 баллов.