Freedom House: пандемія COVID-19 поглибила кризу демократії по всьому світі

Freedom House: пандемія COVID-19 поглибила кризу демократії по всьому світі

03.10.20 10:18 0 597
Пандемія коронавірусної хвороби COVID-19 поглибила кризу демократії по всьому світі, дозволяючи урядам зривати вибори, тиснути на критиків та пресу, підважувати підзвітність, необхідну для захисту прав людини та громадського здоров'я. Про це йдеться в спільному звіті моніторингової організації Freedom House та дослідницької компанії GQR 2 жовтня.

Згідно з документом «Демократія на карантині», від початку пандемії стан демократії та прав людини погіршився у 80 країнах.

Опитані експерти вважають, що особливо сильного удару зазнали демократії, які саме борються за становлення, та інституції в репресивних державах.

Читайте також: Кількість нових випадків COVID-19 росте третій день поспіль – РНБОУ

Наприклад, у Азербайджані «уряд використав привід порушення карантину для тиску на активістів від політичної опозиції». У Казахстані спостерігають «збільшення переслідувань громадських активістів та політичної опозиції за критику в соціальних мережах і поширення інформації про порушення прав людини».

Крім того, моніторинг звертає увагу на те, що зловживання владою позначається непропорційно сильно на вже маргіналізованих спільнотах. Так, у Болгарії райони, де переважають роми, зазнали більш суворих обмежень, ніж ті, де ромська громада не є більшістю. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Узбекистан зняв заборону на міжнародні перевезення

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ