Що потрібно знати про спецодяг?

Що потрібно знати про спецодяг?

06.10.20 03:05 0 1255

Спецодяг призначений для часткового або комплексного захисту тіла людини від шкідливих факторів на виробництві. Застосовується він, коли немає можливості забезпечити безпеку праці інженерними або адміністративними методами. Далі, ми розглянемо його основні різновиди, а також плюси та мінуси. Ну а розповість нам про це співробітник інтернет-магазину спецодежда.in.ua, в якому безпосередньо можна придбати спецодяг в Україні.

Основні різновиди

Залежно від призначення, спецодяг ділиться на наступні види:

  • Робочий одяг (так звана «спецівка»). Він захищає працівників від загальних виробничих забруднень та дрібних травм на виробництві. Найчастіше він являє собою куртку та штани або напів комбінезон зі щільної тканини. Такий спецодяг оберігає від порізів, опіків, бруду та пилу, легко відпирається та дозволяє робочим комфортно працювати. Залежно від виду виробництва, робочий одяг може також містить додаткові засоби індивідуального захисту — рукавички, рукавиці, нарукавники, які страхують пояса, респіратори, захисні окуляри, каски та ін.
  • Спецодяг, призначена для проведення робіт в низьких температурних умовах, або просто зимовий спецодяг. Він виготовляється з високотехнологічних матеріалів, щоб не тільки зберігали тепло, але й дозволяли ефективно працювати навіть в суворих полярних умовах. Такий одяг має бути легким, теплим і не сковувати рухів. Зазвичай це утеплені куртки, штани, костюми та комбінезони.
  • Спецодяг для роботи в умовах високих температур. Це жароміцний одяг, тканину для якого просочують спеціальними вогнетривкими складами. Він часто призначений для захисту від електричної дуги та статичної електрики. Такий спецодяг носять пожежники та робочі нафтогазового комплексу та енергетики.
  • Сигнальний одяг. Він використовується при проведенні робіт в умовах поганої видимості або несприятливих погодних умов, таких як дощ і туман. Наприклад, сигнальним одягом в обов'язковому порядку оснащуються дорожніх робітників, працівники житлово-комунального господарства та патрульних поліціянтів.
  • Вологозахисний одяг. Він необхідний для роботи під час негоди, щоб захистити людину від промокання, а також бруду та пилу. Такий спецодяг виготовляється з водонепроникних матеріалів. Для дотримання герметичності шви в ньому додатково проклеюють, а поверхню тканини покривають поліуретаном і нейлоном для більшої стійкості та міцності. Обов'язковим елементом вологозахисного одягу є капюшон.
  • Спецодяг, який призначена для захисту від агресивних хімічних середовищ. Він є обов'язковим для працівників підприємств з виробництва побутової хімії, добрив, а також в деяких медичних установах. Такий одяг завжди використовується разом з додатковими засобами захисту (рукавичками, окулярами, бахілами та фартухами).
  • Спецодяг для сервісних працівників (уніформа). Він є дуже різноманітним і в першу чергу призначений не для захисту, а для підтримки іміджу компанії або професії. Елегантна форма стюардес, медичні костюми та халати, одяг для кухарів і офіціантів також відносяться до спецодягу. Крім того, такий одяг часто необхідний для дотримання санітарно-гігієнічних норм в роботі.

Таким чином, спецодяг необхідний практично в будь-якій сфері діяльності — будь то промисловість, будівництво, медицина або сфера обслуговування. Хоч він відрізняється в залежності від призначення (по функціональності, складу тканини або сезону використання), але в будь-якому випадку — без нього не обійтися!

Основні плюси спецодягу

Про плюси спецодягу можна говорити дуже довго. Всім відомо, для чого він потрібен:

  • Перш за все спецодяг є запорукою безпеки співробітників. Завдяки його використанню скорочується кількість травм та нещасних випадків на робочому місці, а також збільшується продуктивність, адже люди починають працювати куди більш відповідально.
  • Окрім того, люди починають поважати свою працю і почуватися впевнено, знаючи, що вони надійно захищені.

Основні мінуси спецодягу

Однак у спецодягу є істотні мінуси:

  • По-перше, і, мабуть, найголовніше, не для співробітника, а для роботодавця, це те, що йому потрібно оплачувати покупку самостійно. Далеко не всім хочеться витрачати гроші на покупку спецодягу своїм співробітникам, однак, це обов'язково. А якщо ви працюєте на великому підприємстві, яке складається з 500 і більше осіб, то на вас чекають величезні витрати. Але хоч би що там було, спецодяг — це обов'язкова умова для початку роботи, тому нікуди від його покупки не дітися.
  • Ще один мінус спецодягу стосується вже самого працівника. Річ у тім, що у спецодягу часто дуже жарко. А якщо ви працюєте в жаркому приміщенні, то спаритися вам буде простіше простого.
  • Масивність спецодягу також вважається величезним мінусом. Його не завжди зручно брати з собою, адже він дуже багато важить і ускладнює роботу. Через нього людина стає повільною і, відповідно, сповільнюється сам процес виробництва.

Висновки

Але попри мінуси, спецодяг є незамінним атрибутом будь-якого підприємства, адже здатний забезпечити надійний захист його працівникам. А що може бути важливішим

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 125)

КОМЕНТАРІ