Дитина мало їсть: до чого це призведе?

Дитина мало їсть: до чого це призведе?

09.10.20 19:04 2 740

Як повідомляє інофрмаційний портал https://life.liga.net/: дти з хорошим апетитом викликають задоволення у дорослих, тоді як дитину, яка більше колупає виделкою в тарілці, ніж їсть, будь-яка мама вважає своїм обов'язком спробувати нагодувати. І починає переживати, якщо, на її думку, малюк недоїдає. За даними досліджень, від 20 до 60 % дошкільнят і учнів молодших класів мають проблеми з годуванням. Однак найчастіше неспеціалісту досить складно визначити, це розлад або індивідуальна особливість організму, яку дитина переросте. У будь-якому випадку проблема вирішувана — потрібно бути терплячими й не нехтувати порадами лікарів.

Каприз або хвороба?

Скарги на поганий апетит дітей педіатри чують від батьків щодня. За оцінками експертів, приблизно кожен другий малюк їсть мало або неправильно. Іноді це трапляється періодично і пов'язане з проблемами емоційного характеру. В цьому випадку розлад апетиту поступово сходить нанівець.

Однак трапляються і ситуації, коли статус «малоїжка» закріплюється за дитиною на місяці та навіть роки. Про виборчому апетиті (таким медичним терміном називають проблему дітей-примхливих їдців) найчастіше говорить одноманітність у вживанні їжі. Діти-малоїжки вернуть носа від усього незнайомого. Деякі примхливі їдці, наприклад, категорично відмовляються їсти продукти білого кольору. Або все, що пахне рибою. Або, наприклад, все солоне. Способи приготування теж мають значення: деякі не їдять варені овочі.

Лікарі відзначають, що таку поведінку не можна вважати капризом. Батьки, які «відпускають» ситуацію, потім з подивом виявляють, що у дорослої дитини проблеми нікуди не зникають. Він як і раніше ігнорує рибу, багату поліненасиченими жирами, або не вживає продуктів червоного кольору, які містять масу необхідних вітамінів і мікроелементів.

Є дослідження, які говорять про те, що проблеми з годуванням в дитячому віці можуть привести до серйозних наслідків, в тому числі порушення росту, розвитку хронічних захворювань і харчових розладів в дорослому житті.

До чого веде розбірливість в їжі?

Через те, що дитина відмовляється від тієї чи іншої їжі, вона не отримує масу необхідних для її росту і розвитку речовин. Білків, жирів, вуглеводів, мікроелементів (кальцію, йоду, магнію, цинку), вітамінів (особливо, групи B, С, В).

За даними дитячих лікарів, примхливі їдці отримують на 65% менше необхідних речовин. Тим часом кожен день дитина повинна з'їдати хоча б 4 з 6 основних груп продуктів — риби, фруктів, овочів, яєць, молока, а також продуктів, що містять крохмаль (хліб, молоко, рис). Їх недоотримання веде до порушень розвитку — і фізичного, і розумового. Вони гірше засвоюють новий матеріал, не відрізняються особливими успіхами в школі, вони менш уважні, у них гірша пам'ять. Між іншим, малоїжки зовсім не обов'язково худі — такі діти можуть страждати навіть ожирінням!

В цьому випадку зайві кілограми якраз стають наслідком їх виборчого апетиту. І звинувачувати тут потрібно тільки батьків, які мало не з дитинства долучили своїх чад до фастфуду і напханим підсилювачами смаку продуктам, після яких овочі та фрукти здаються прісними та несмачними. Виходить, що зайва вага від них накопичується, а дефіцит корисних речовин тільки посилюється.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ

аватар країна
AShuvalov - 09.10.20

ну що тут скажеш ...

аватар країна
VosslavimBezpalevo - 09.10.20

краще і не скажеш