Поверховий електрощит: що потрібно знати?

Поверховий електрощит: що потрібно знати?

10.10.20 02:13 0 1708

Щит поверховий (ЩП) призначається для здійснення прийому, виконання подальшого розподілу та обліку витраченої електроенергії напругою 220 В. Це електротехнічне обладнання, яке використовується майже в кожному під'їзді житлового будинку. До речі, придбати ЩП можна в інтернет-магазині vago.ua. Вони можуть бути як вбудованого, так і навісного виконання. Функції поверхових щитів дозволяють розділити їх на розподільні та обліково-розподільні.

Конструкція

У стандартному виконанні передбачені 3 відсіки:

  1. Облік. Відділення обліку призначений для розміщення лічильників.
  2. Розподіл. Розміщення автоматичних вимикачів і пристроїв захисного відключення (ПЗВ).
  3. Слаботочка. У відсіку для слаботочного обладнання розташовуються пристрої телефонної, радіотрансляційної й телевізійної мереж.

Для всіх відсіків передбачений окремий ключ з замком з однаковим ступенем секретності. У комплект щита входять спеціальні розпірні болти.

Як відбувається збірка електрощитів?

У разі якщо електрощит планується встановити в приватному будинку, в новому житлі, варто продумати, скільки ліній буде використовуватися. Наприклад, в приватному будинку варто зробити кілька ліній, розділяючи їх по поверхах, кімнатах, споживачам (їх потужності). Так, для системи електричного обігріву, або для водонагрівача є сенс зробити незалежну лінію.

Не варто на одній лінії тримати всі прилади в будинку, адже їх потужність призведе в непридатність лінію досить швидко. Варто все навантаження розділяти рівномірно.

Так, визначившись з кількістю ліній у вашому будинку, варто придбати автоматику — пристрої включення / виключення. Найкраще купувати автомати, які знеструмлюємо лінію в разі виникнення проблем.

Тепер уже здійснюється безпосередня збірка електрощитів. Першим встановлюється прилад обліку, який потім повинен буде опломбований службовцям енергомережі. Від приладу обліку на автомати проводяться кабелі, і вже від автоматів починаються електричні лінії, від яких і будуть живитися споживачі — розетки, освітлення, прилади тощо.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Наступна новина: Як правильно вибрати ...

КОМЕНТАРІ