Вибираємо шкарпетки,які не пахнуть

Вибираємо шкарпетки,які не пахнуть

20.10.20 23:00 0 1687

Шкарпетки не такі прості, як здаються на перший погляд. Чи створені вже ті, які можна носити довго і вони не почнуть пахнути? І як нас обманюють виробники, коли бавовна на перевірці виявляється пластиком? Нумо розберімося. А допоможе нам в цьому співробітник інтернет-магазину https://varos.com.ua/, в якому безпосередньо можна купити шкарпетки оптом від виробника з доставкою по Україні.

Шкарпетки, що не пахнуть: як вибрати?

Як показали дослідження британських вчених з Нортумбрійського університету в Ньюкаслі, сам піт на ногах особливо не пахне. Але він стає живильним середовищем для розмноження мікробів, які й виділяють всякі смердючі молекули. Рішення запропонували російські дослідники з університету технологій, дизайну та мистецтва імені Косигіна. Життя бактеріям не дасть срібло!

Чи правда це працює? Протестуємо, а заодно з'ясуємо, чим відрізняється матеріал, з якого роблять дешеві й дорогі шкарпетки. Експерти пояснюють: за одним і тим же словом «хлопок» в складі може ховатися і першокласна нитка, і відходи виробництва.

Ще тонкість: навіть з однієї й тієї ж пряжі на одній і тій же машині можуть вийти два дуже різних за ціною носка. Справа в обробці передньої частини — миска. У більш дешевому варіанті зшивання проводять автоматично, шов виходить товстішим, і він може натирати. Для дорожчих шкарпеток кожну петлю надягають на голку вручну, і шов виходить майже непомітним.

Експеримент

Для тесту були взяті дешеві та дорогі шкарпетки з 80 % бавовни, зразок з додаванням срібла і 100 % бавовняна пара. Головне питання: чи є сенс переплачувати або найдоступніші шкарпетки ні в чому не програють дорогим аналогам?

Для початку їх тричі випрали та побачили, що на дешевих шкарпетках з'явилися катишки.
Потім перевірили конкурсантів на зносостійкість — насипали в кожен носок майже кілограм рису. Першим протерся дешевий носок, другим білий рисовий прапор викинули шкарпетки зі 100-% бавовни. Два "піддослідних", які залишилися довго не хотіли здаватися. Переміг в результаті дорогий носок зі 80 % бавовни.

У наступному тесті особливу увагу привертає зразок зі сріблом — у випробуванні поганим запахом він просто зобов'язаний перемогти.

Випробувачами погодилися бути педагоги з дитячого центру — вони потрапили в особливо спітнілі умови. На лівих ногах у всіх — дешеві шкарпетки. На правих — все ті ж дорогі конкуренти.

Випробування тривало 7 годин — включене опалення, активні рухи, теплі костюми та чохли на ногах. Як показало лабораторне дослідження, зчеплені з бавовною наночастинки срібла справді не приносять користі: бактерій на цих шкарпетках виявилося менше, ніж на всіх інших дорогих конкурентах. Несподівано, правда, з'ясувалося, що в дешевих шкарпетках мікробів було ще менше.

Фахівці пояснюють: поганий матеріал просто майже не ввібрав піт, залишивши його на ногах, тому бактеріям на шкарпетці та не знайшлося достатньо "їжі". Звичайно, така ситуація погана з усіх боків — запаху не уникнути, комфорту мало, і для здоров'я це теж небезпечно.

Більш того, були перевірені нитки в НДІ швейної промисловості та виявили прямо-таки разючий обман: замість обіцяних виробником 80 % бавовни в дешевих шкарпетках було 92 % поліефіру, який взагалі-то використовують при виготовленні наметів і натяжних стель. Повітря такі нитки не пропускають, вологу не вбирають, тому що, по суті, це пластик.

Інші результати експертизи теж порадували мало — м'яко кажучи, неточності виявилися на етикетках усіх досліджених зразків.

У 100 % шкарпетках бавовни виявилося тільки 80 %. Фахівці взагалі кажуть, що дійсно повністю бавовняні шкарпетки робити просто не має сенсу — через малу еластичність вони дуже погано тримаються на ногах. Заявлені 80 % бавовни в шкарпетках зі сріблом при перевірці перетворилися в 69 %, а просто дорогий носок замість 80 % бавовни насправді містив лише 68 %.

Найцікавіше, що всі виробники формально нічого не порушили. У жодному документі немає чітких вимог, як саме потрібно вказувати склад панчішно-шкарпеткового виробу. І багато виробників цим користуються: додають більше синтетики в області гумки, п'яти та миска — щоб зробити їх міцнішими та еластичнішими, а на етикетці про це мовчать, вказуючи склад лише основної частини.

Висновки

Купувати найкраще не найдешевші шкарпетки, а все-таки з 80 % бавовни на етикетці. Вони за результатами всіх випробувань виявилися комфортними та практичними. А додавання невеликої кількості синтетики необхідне і зовсім не страшне.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ