У Чехії продовжили надзвичайний стан через COVID-19

У Чехії продовжили надзвичайний стан через COVID-19

21.11.20 08:36 0 376
Нижня палата парламенту Чехії, Палата депутатів, продовжила стан надзвичайної ситуації через пандемію COVID-19, який мав би завершитися 20 листопада, – наразі до 12 грудня.

Чинність цього стану дозволяє далі запроваджувати в країні цілу низку протиепідемічних обмежень, які не могли б діяти без нього.

Уряд Чехії, який не має більшості в парламенті, просив депутатів про продовження на максимально можливий за законодавством термін, іще на 30 днів – до 20 грудня, – але врешті законодавці підтримали продовження на 22 дні.

За чеським законодавством, уряд має право сам запровадити стан надзвичайної ситуації на термін до 30 днів, що він і зробив через різке зростання захворюваності на COVID-19 у країні ще 5 жовтня, – але на подальші продовження має просити згоди нижньої палати парламенту. При першому продовженні парламентарі погодилися були тільки на додаткові 17 днів.

Депутати на слуханні, як і раніше широкі кола громадськості і підприємців, найбільше критикували непослідовність уряду Чехії в запровадженні обмежень і в їхньому послабленні. Парламентарі вимагали від уряду подати чітку аргументацію, чому запроваджуються саме ті чи інші обмеження, які, за деякими оцінками, можуть не поліпшити, а й, навпаки, погіршити нинішню ситуацію.

Серед таких рішень була заборона закладам торгівлі – тим, які взагалі мали право працювати, як-то продуктові, аптечні, галантерейні (для того, щоб люди могли купувати матеріали для самостійного пошиття захисних масок) і низка інших, – працювати по неділях: за словами критиків, це спричинювало значно підвищені кількості покупців по суботах і понеділках, що не сприяло дотриманню дистанції між ними. Так само й нині чинне рішення обмежити кількість покупців по одному на 15 квадратних метрів торговельної площі може викликати скупчення людей у черзі на вхід. Але при цьому настало й певне послаблення: відкритим нині крамницям дозволено тепер працювати на годину довше, до 21-ї, а не до 20-ї, як іще кілька днів тому.

Схожа ситуація і в тому, хто зі школярів муситиме залишатися вдома (а отже, під обов'язковим у Чехії для молодших дітей доглядом дорослих, які відтак будуть змушені не ходити до праці). Уряд за останні дні кілька разів змінював то в один, то в інший бік свої заяви, які класи зможуть ходити до школи, а які далі залишаться вдома на дистанційному навчанні.

Останніми днями уряд Чехії запровадив у країні п'ятиступеневий графік обмежень залежно від епідемічної ситуації – ПротиЕпідемічну Систему (ПЕС) Міністерства охорони здоров'я, її емблемою є голова пса з різною гримасою, від «посмішки» до гарчання, залежно від серйозності стану. Але при цьому в галузі шкільництва оголосили окрему версію системи, що відрізняється від первісної, до якої вже були приготувалися батьки школярів.

Наразі в Чехії дійсний найвищий, п'ятий ступінь. За наявними даними, з понеділка, 23 листопада, країна мала б перейти на четвертий (який на практиці мало чим відрізняється від п'ятого).

За прогнозами фахівців, в період від початку грудня до Різдва Чехія могла б, у разі позитивного розвитку навколо епідемічної ситуації, перейти на третій рівень. Він передбачає вже більші й відчутніші послаблення нині чинних обмежень – зокрема, скасування заборони виходити з дому в нічний час без вкрай поважних причин, обмежене відкриття нині повністю закритих бібліотек, музеїв, галерей, інших пам'яток, дозвіл на обмежену роботу зал ресторанів і кав'ярень тощо (нині вони мають право працювати тільки через віконце для видачі на винос), відкриття всіх крамниць, а не лише обмеженого кола (за умови дотримання протиепідемічних заходів) тощо.

Чехія завдяки досить суворим обмежувальним заходам навесні (зокрема, вона стала першою в масовому запровадженні вимоги носити маски) була серед «найкращих» у світі за ситуацією з COVID-19. Але після радикальних послаблень улітку вона наприкінці літа й на початку осені ситуація змінилася. У деякі дні Чехія виявлялася однією з найгірших за епідемічними показниками в Європі чи й у світі. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Як Чехія з «передовика» в протистоянні COVID-19 перетворилася на «одну з найгірших»

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Києві презентували ...
Наступна новина: Нацбанк послабив курс ...

КОМЕНТАРІ