Біля Хортиці виявили унікальний артефакт козацьких часів

Біля Хортиці виявили унікальний артефакт козацьких часів

26.11.20 09:22 0 406
Представники Національного заповідника «Хортиця» на однойменному острові у Запоріжжі презентували у вівторок виявлений та піднятий гідроархелогами дерев'яний лафет гармати, що датується 17-18 сторіччям. Артефакт був знайдений в руслі Дніпра на південь від Хортиці.

«Знахідка знайдена під час археологічних досліджень. Вона знаходилась на глибині близько 10 метрів. І з поверхні дна відкрилася невеличка частина – це вісь лафету і частина самої конструкції. При першому зануренні було зрозуміло, що це щось стародавнє. Думали, що це частина якогось корабля чи іншого якогось плавзасобу. Але вже на друге занурення, коли обстежував ці частини, то стало зрозуміло, що це артилерійський лафет 18-17 століття. Та частина Дніпра входить в зону намивання піску, тому була загрозі, що пам'ятка може бути втрачена і терміново треба було проводити її дослідження, підйом», – розповів керівник відділу реставрації Національного заповідника «Хортиця», гідроархеолог Валерій Нефьодов.

Знайдений археологами гарматний лафет виготовлений з дерева та оббитий залізом. На ньому також збереглися сліди червоної фарби, яка в ті часи використовувалася для позначення артилерії. Лафет призначався для пушки, яка мала вагу близько 3 тонн і калібр 24 або 32 фунти. Така гармата стріляла на відстань до 7 кілометрів.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ