Вибір кабельної муфти

Вибір кабельної муфти

09.12.20 20:03 4 682

Кожен ізольований кабель, який несе функцію провідника електричної енергії, особливо в масштабах електромережі, обов'язково повинен бути цілісним і герметичним, щоб вберегти свої дроти від несанкціонованих замикань і від всякого роду зовнішніх впливів, таких як ґрунтова волога, а також від надлишкових механічних перевантажень, характерних для комунікацій, що прокладаються під землею.

Довжина подібної кабельної комунікації може становити десятки кілометрів, тоді як монтажна довжина шматка кабелю зазвичай обмежується розміром перевезеної котушки. З цієї причини часто протяжну кабельну комунікацію доводиться робити складовою — зі з'єднаних послідовно фрагментів максимально доступної довжини, і вже отриману конструкцію підключати куди потрібно.

Для вирішення описаної задачі застосовують сполучні перехідні та кінцеві муфти. Перші дозволяють сполучати кабелі різних типів в один цілісний, а кінцеві муфти потрібні для приєднання кінців кабелів до щитів або іншого обладнання. Ну а далі, ми розглянемо як вибрати кабельну муфту.

Секрети вибору кабельної муфти

Для правильного вибору і замовлення кабельної муфти, до речі, зробити це можна на сайті https://ukrprofit.com.ua/ru/, необхідно знати наступні параметри:

  • Напруга кабельної лінії, на якій буде монтуватися кінцева або сполучна муфта. Для цього потрібно або мати доступ до проектної документації, або точно знати марку кабелю, на який передбачається монтаж муфт.
  • Тип ізоляції кабельних жил. Плутанина навколо даного параметра призводить до величезної кількості помилок при замовленні муфт. Розрізняють паперову та пластмасову ізоляцію кабелів. У свою чергу пластмасова ізоляція поділяється на ізоляцію зі зшитого поліетилену та ізоляцію, виконану з ПВХ композицій. Комплектації муфт на кабелі з пластмасовою та паперовою ізоляцією принципово різняться і крім того мають різну вартість.
  • Число жив в кабелі та їх перетин. Розрізняють одно-, трьох-, чотирьох- та п'ятижильні кабелі. Кількість жил і перетин в кабелі можна визначити по марці самого кабелю.
  • Комплектація з наконечниками та з'єднувачами. При купівлі муфти необхідно уточнити, в якій комплектації вона повинна бути поставлена: з вкладеними наконечниками та з'єднувачами або без них. При виборі комплектації без наконечників, замовник повинен самостійно визначитися з технологією окантування та з'єднання (болтові наконечники або наконечники під опресовування) і замовити їх окремо. При виборі комплектації з наконечниками та з'єднувачами, як правило, всіма виробниками за замовчуванням пропонуються болтові наконечники та з'єднувачі.
  • Наявність броні в кабелі. Розрізняють неброньовані та броньовані кабелі. При монтажі муфт броньовані кабелі вимагають обов'язкового заземлення броні. Вони більш ніж в 90 % випадків мають стрічкові броне стрічки. У разі, якщо кабель має дротяну броню, варто використовувати спеціальних комплекти заземлення. Наявність броні в кабелі знаходить своє відображення в абревіатурі марки кабелю. Для кабелів зі сталевою стрічковою бронею використовуються заголовна літера «Б». Кабелі з дротяною бронею індексуються великою літерою «К» в кінці абревіатури.
  • Тип установки кінцевих муфт. При замовленні на кінцеві муфти необхідно уточнити, де саме буде змонтована муфта: всередині приміщення або на вулиці. Відповідно, кінцеві муфти поділяються на муфти зовнішнього та внутрішнього монтажу. Для кабелів на напругу до 1 кВ включно кінцеві муфти, як правило, є універсальними та припускають як внутрішній, так і зовнішній монтаж. У муфтах на напругу 6, 10, 20 і 35 кВ муфти внутрішньої та зовнішньої установки відрізняються наявністю та кількістю антитрекінгових термоусаджуваних ізоляторів.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 119)

КОМЕНТАРІ

аватар країна
Arseniy_Kolesnikov - 09.12.20

Актуальна і свіжа інфа

аватар країна
mirotvorecc - 09.12.20

Сколько ж можно говорить…

аватар країна
seesaw - 09.12.20

Да,жостко

аватар країна
myemptyworld - 09.12.20

чего тока не придумают...